Вираження семантики зорового та слухового предиката у творах Григора Тютюнника - Звягіна, Ганна Олександрівна (My University, 2016)
У статті розглядається творчість Григора Тютюнника крізь призму лінгвокультурології, зокрема способи вираження семантики зорового та слухового предиката. Увагу зосереджено на конструкціях з подвійним підметом, із нанизаними з’ясувальними реченнями, з однотипними підрядними частинами складних речень, однорідними членами речення. Відзначена роль безсполучникових речень із коментувальною другою частиною, що характеризуються суб’єктивною модальністю. Відзначено поєднання мовної та культурної семантики в розглянутих одиницях. The article discusses the works of Hryhir Tiutiunnyk through the prism of cultural linguistics and the ways of expressing the semantics of visual and auditory predicate in particular. The focus is on the constructions with double subject, with similar subordinate clauses as parts of complex sentences and homogeneous parts of the sentence. The role of asyndetic sentences with a commented second part, characterized by subjective modality, has been identified. The combination of linguistic and cultural semantics in the studied units has been emphasized.
Keywords: лінгвокультурологія; зоровий та слуховий предикат; опис; оповідь; стилізація; lingvoculturology; visual and auditory component; description; narration; stylization