Професійні фактори ризику в процесі трудової діяльності працівників металургійного підприємства - Шаравара, Лариса Павлівна; Дмитруха, Н. М.; Андрусишина, І. М.; Sharavara, L. P.; Dmytrukha, N. M.; Andrusyshyna, I. M. (My University, 2023)
В Україні металургійна галузь є однією з провідних галузей виробництва, в якій зайнято близько 0,5 млн працюючих, серед яких понад 50 % зазнають впливу шкідливих і небезпечних факторів виробничого середовища, де основним є виробничий пил різного хімічного складу. Мета дослідження – проведення гігієнічної оцінки умов праці на робочих місцях основних цехів металургійного виробництва з визначенням основних професійних факторів ризику для здоров’я працівників. Матеріали та методи дослідження. Проведено комплексне дослідження умов праці працівників агломераційного, доменного, мартенівського цехів і заводоуправління (контроль). Досліджено умови праці: виробничий мікроклімат, шум, вібрація, важкість і напруженість праці, уміст пилу та хімічних речовин у повітрі робочої зони, концентрація зважених частинок дрібнодисперсного та ультрадисперсного діапазону, їхній хімічний склад. Результати. Встановлено, що умови праці працівників усіх цехів відносяться до 4 класу 3 ступеня шкідливості. Уміст виробничого пилу дрібнодисперсної фракції РМ10 і РМ4 на робочих місцях працівників був суттєво більшим порівняно з працівниками контрольної групи (р ≤ 0,001). На робочих місцях працівників мартенівського, доменного та агломераційного цехів були присутні зважені частинки ультрадисперсного діапазону, які мали статистичну відмінність порівняно з контрольною групою за чисельною концентрацією та площею поверхні порівняно з контрольною групою (≤ 0,05). Найбільша питома вага за чисельною концентрацією спостерігалася серед частинок розміром від 48,7 нм до 86,6 нм. При досліджені їхнього хімічного складу встановлено, що в повітрі робочої зони працівників були присутні Алюміній, Кальцій, Хром, Манган, Нікель, Фосфор та Силіцій. Висновки. Умови праці робітників основних цехів металургійного виробництва відносяться до 3 ступеня 4 класу шкідливості. Основними факторами ризику для здоров’я є несприятливий мікроклімат і виробничий пил. Процеси плавлення сталі, чавуну та спікання агломерату є джерелом утворення зважених ультрадисперсних частинок РМ10 і РМ4, а також < 100 нм, що вимагає урахування цих чинників у разі проведення гігієнічної оцінки умов праці, розрахунку професійних ризиків і подальших досліджень з вивчення їхнього негативного впливу на здоров’я працюючих. Introduction. In Ukraine, the metallurgical industry stands as a leading sector with over 0.5 million employed workers, of which more than 50% face exposure to harmful and hazardous factors in the industrial environment, predominantly industrial dust of diverse chemical composition. The aim of the research – to conduct an assessment of professional risk factors in the labor activities of employees in a metallurgical enterprise. Materials and methods of the research. Research the study delved into the working conditions at the metallurgical enterprise, encompassing the industrial microclimate, industrial noise, vibration, work difficulty and intensity, dust and chemical content in the workplace air, concentration of suspended particles in the fine and ultradisperse range, and their chemical composition. Results. The working conditions of employees across all shops were categorized into the 4th class of the 3rd degree of harmfulness. The content of industrial dust in the РМ10 and РМ4 fine fractions at workers' workplaces showed statistically significant increases compared to the control group (p < 0.001). The ultradisperse range of suspended particles at the workplaces of the open hearth shop, blast furnace, and sintering workshops exhibited statistical differences in numerical concentration and surface area compared to the control group (≤ 0.05). The particles with sizes ranging from 48.7 nm to 86.6 nm had the highest specific gravity by number concentration. Chemical composition analysis revealed the presence of aluminum, calcium, chromium, manganese, nickel, phosphorus, and silicon in the workplace air. Conclusions. Employee working conditions are classified as the 3rd and 4th degrees of harmfulness, with unfavorable microclimate and industrial dust identified as the predominant risk factors. The processes of melting steel, cast iron, and agglomerate sintering contribute to the formation of suspended particles of various sizes, necessitating a comprehensive assessment of working conditions, including the calculation of occupational risks and studies on the negative impact on workers.
Professional risk factors in the working process of employees of the metallurgical enterprise
Keywords: умови праці; зважені частинки ультрадисперсного розміру; фактори ризику; металургійне підприємство; working conditions; suspended particles of ultradisperse size; risk factors; metallurgical enterprise