Стан специфічного імунітету у чоловіків із порушеннями фертильності - Воронцова, Л. Л.; Партола, Н. М.; Коваленко, В. А.; Партола, Н. Н.; Vorontsova, L. L.; Partola, N. М.; Kovalenko, V. A.; Воронцова, Лоліта Леонідівна (ЗДМУ, 2014)
Визначення ролі імунної системи в патогенезі порушень репродуктивної функції чоловіків є актуальним напрямом сучасної медицини. З метою вивчення стану специфічної ланки імунної системи у 48 чоловіків із порушеннями фертильності вивчили показники спермограми за рекомендаціями ВООЗ та субпопуляційного складу лімфоцитів із використанням моноклональних антитіл до антигенів. Встановили, що зміни у специфічній ланці імунної системи (від дисфункції до імунодефіцитного стану), які відбуваються на тлі бактеріальної інфекції та тривалого запального процесу, вочевидь, прямо впливають на порушення фертильності еякуляту. Це свідчить, що визначення стану імунної системи у чоловіків із порушеннями репродуктивної функції є необхідною ланкою комплексного обстеження, яка дасть змогу вдосконалити діагностику чоловічого безпліддя та сприятиме розробленню правильної тактики й оптимальних схем лікування. Определение роли иммунной системы в патогенезе нарушений репродуктивной функции мужчин – актуальное направление современной медицины. С целью изучения состояния специфического звена иммунной системы у 48 мужчин с нарушениями фертильности изучены показатели спермограммы согласно рекомендациям ВОЗ и субпопуляционного состава лимфоцитов с использованием моноклональных антител к антигенам. Установлено, что изменения в специфическом звене иммунной системы (от дисфункции до иммунодефицитного состояния), протекающие на фоне бактериальной инфекции и длительного воспалительного процесса, очевидно, непосредственно влияют на нарушения фертильности эякулята. Это свидетельствует, что определение состояния иммунной системы у мужчин с нарушениями репродуктивной функции является необходимой составляющей комплексного обследования, которая может способствовать усовершенствованию диагностики мужского бесплодия и разработке правильной тактики и оптимальных схем лечения. Aim. Determination of role of the immune system in pathogenesis of reproductive function disorders in men is actual enough modern medicine direction. Methods and results. In order to study the state of the specifi c link of immune system in 48 men with disorders of fertility the indices of spermogram are studied in accordance with recommendations of WHO and subpopulation composition of lymphocytes with the use of monoclonal antibodies to the antigens. It is shown that discovered changes in the specifi c link of immune system (from disfunction to the state of immunodefi ciency), which take place on the background of bacterial infection and prolonged infl ammatory process, obviously, directly infl uence the disorders of ejaculate fertility. Conclusion. The research results testify that determination of the state of the immune system in men with the disorders of reproductive function is the necessary component of complex examination, which can be useful in the improvement of diagnostics of male infertility and elaboration of correct tactics and optimum schemes of its treatment.
Состояние специфического иммунитета у мужчин с нарушениями фертильности
State of specifi c immunity in men with disorders of fertility
Keywords: чоловіче безпліддя; фертильність еякуляту; специфічна ланка імунної системи; мужское бесплодие; фертильность эякулята; специфическое звено иммунной системы; Male Infertility; Semen Quality; Immune System Diseases