Застосування солей тетразолію для кількісного визначення антибіотиків цефалоспоринового ряду - Тарханова, О. О.; Постика, А. М.; Монайкіна, Юлія Віталіївна; Васюк, Світлана Олександрівна; Дочинець, Дмитро Іванович (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Запропоновані п-нітротетразолій фіолетовий та п-нітротетразолію хлорид як високочутливі реагенти для спектрофотометричного визначення цефалоспоринових антибіотиків. Розроблені методики є валідними та характеризуються високою чутливістю, точністю та простотою виконання. На основі результатів полярографічних досліджень і квантово-хімічних розрахунків встановлено основні закономірності між будовою досліджуваних сполук, їх відновними властивостями та здатністю вступати в реакцію з солями тетразолію. Предложены п-нитротетразолий фиолетовый и п-нитротетразолия хлорид как высокочувствительные реагенты для спектрофотометрического определения це-фалоспориновых антибиотиков. Разработанные методики валидны и характеризуются высокой чувствительностью, точностью и простотою выполнения. На основе результатов полярографических исследований и квантово-химических расчетов определены основные закономерности между строением исследуемых веществ, их восстановительными свойствами и способностью вступать в реакцию с солями тетразолия. п-Nitrotetrazolium violet and п-nitrotetrazolium chloride are proposed as high sensitive reagents for the quantitative determination of cephalosporin antibiotics. The developed method is valid, highly sensitive, precise and simple. The main dependences between chemical structure of investigated antibiotics, their reducing properties and reaction ability were established according to the polarografi c and quantum chemical analysis data.
Keywords: спектрофотометрия; цефалоспориновые антибиотики; соли тетразолия; количественное определение; полярография; квантово-химические расчеты; spectrophotometrу; cephalosporin antibiotics; tetrazolium salts; quantitative determination; polarography; quantum-chemical calculations