Структура і типи реагування на хворобу та показники адаптивності/дезадаптивності при ендогенних психозах з епізодичним перебігом в контексті постманіфестних патоперсонологічних трансформацій - Хоміцький, Микола Євгенович; Хомицкий, Н. Е.; Khomitskyi, M. Ye. (Ін-т неврології, психіатрії та наркології Нац. академії мед. наук України, 2019)
У дослідженні вивчено структуру і типи реагування на хворобу (РНХ) та показники адаптивності/дезадаптивності у 312 пацієнтів з ендогенними психозами з епізодичним перебігом (шизофренія, шизоафективний розлад (ШАР) та афективні розлади (АР)) в станах ремісії/інтермісії та проведено їх порівняльний аналіз. Характеристики РНХ та показники адаптивності/дезадаптивності при ендогенних психозах з епізодичним перебігом в період ремісії/інтермісії є ознакою стійких постманіфестних патоперсонологічних трансформацій та мають нозоспецифічні відмінності. В исследовании изучена структура и типы реагирования на болезнь (РНХ) и показатели адаптивности/дезадаптивности 312 пациентов с эндогенными психозами с эпизодическим течением (шизофрения, шизоаффективное расстройство (ШАР) и аффективные расстройства (АР)) в состояниях ремиссии/интермиссии и проведен их сравнительный анализ. Характеристики РНХ и показатели адаптивности/дез адаптивности при эндогенных психозах с эпизодическим течением в период ремиссии/интермиссии являются признаками стойких постманифестных патоперсонологических трансформаций и имеют нозоспецифические различия. The study examined the structure and types of attitude toward the disease (ATD) and adaptability/maladaptation indices in 312 patients with endogenous episodic episodes (schizophrenia, schizoaffective disorder (SAD) and affective disorders (AD)) in remission/intermittent states and compared them. Characteristics of ATD and indicators of adaptability/disadaptation in endogenous psychosis with episodic course in the remission/intermission period are a sign of stable postanifestation of pathopersonalogical transformations and have nosospecific differences.
Структура и типы реагирования на болезнь и показатели адаптивности/дезадаптивности при эндогенных психозах с эпизодическим течением в контексте постманифестных патоперсонологических трансформаций
Structure and types of response to disease and indexes of adaptability/maladaptation in endogenous psychoses with episodic course in the context of pathopersonalogical transformations in post-manifestation period
Keywords: шизофренія; афективні розлади; шизоафективний розлад; клініка; адаптація; патоперсонологічні особливості; шизофрения; шизоаффективное расстройство; аффективные расстройства; клиника; адаптация; патоперсонологические особенности; schizophrenia; schizoaffective disorder; affective disorders; clinic; adaptation; pathopersonalogical features