Особливості ураження нирок в умовах високоактивної антиретровірусної терапії у хворих на ВІЛ/СНІД - Рябоконь, Олена Вячеславівна; Оніщенко, Тетяна Євгенівна; Колтунік, О. Л.; Рябоконь, Е. В.; Онищенко, Т. Е.; Колтуник, Е. Л.; Ryabokon, E. V.; Onishchenko, T. E.; Koltunik, E. L. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
За результатами аналізу 330 архівних амбулаторних карт хворих на ВІЛ/СНІД, які отримували високоактивну антиретровірусну терапію з додаванням до схеми лікування тенофовіру, ураження нирок діагностовано у 1,5% пацієнтів із синдромом набутого імунодефіциту, супутньою хіміотерапією з приводу туберкульозу та/або пневмоцистозу, наявністю іншої фонової соматичної патології. В результате анализа 330 архивных амбулаторных карт пациентов с ВИЧ/СПИДом, которые получали высокоактивную антиретровирусную терапию с включением в схему лечения тенофовира, поражение почек диагностировано у 1,5% пациентов с синдромом приобретенного иммунодефицита, сопутствующей химиотерапией по поводу туберкулеза и/или пневмоцистоза, наличием другой фоновой соматической патологии. As a result of the analysis of 330 archival patient’s cards of patients with HIV/AIDS who received highly active antiretroviral therapy with the inclusion of tenofovir in the treatment scheme, kidney affection has been fi xed in 1,5 % of cases only in patients with the acquired immunodefi ciency syndrome, accompanying chemotherapy concerning tuberculosis and/or pneumocystosis, existence of other background somatic pathology.
Особенности поражения почек в условиях высокоактивной антиретровирусной терапии у больных ВИЧ/СПИД
Features of kidney affection in the conditions of highly active antiretroviral therapy in patients with HIV/AIDS
Keywords: ВІЛ-інфекція; високоактивна антиретровірусна терапія; ураження нирок; ВИЧ-инфекция; высокоактивная антиретровирусная терапия; поражение почек; HIV-infection; highly active antiretroviral therapy; kidney affection