Алгоритм оценивания эффективности восстановительных мероприятий для онкологических больных в условиях реабилитационного центра - Мисяк, С. А.; Місяк, С. А.; Misyak, S. A. (Запорізький державний медичний університет, 2016)
Цель работы – создать методологию оценки состояния и проведения медицинской, психологической, социальной и профессиональной реабилитации онкологического больного/инвалида как личности для повышения эффективности его жизни и интеграции в общественную жизнь страны через индивидуализацию восстановительных мероприятий. Материалы и методы. Использовались методы теоретического и эмпирического исследования, системного и структурно-функционального анализа, электроэнцефалографии, электронно-парамагнитного резонанса, психологические тесты. Результаты. Предложена схема оценивания семи уровней реабилитации личности, которая позволяет не только диагностировать состояние, в котором находится пациент, но и какие методики могут применяться в процессе оценивания состояния уровней (генетический, физический, личностный, межличностный, профессиональный, творческий, духовный) при проведении индивидуальных восстановительных мероприятий. Выводы. Оценка состояния уровней здоровья личности онкологического больного до и после восстановительных мероприятий позволяет не только проводить коррекцию реабилитации, но и оценить её эффективность. Оценивание каждого уровня проводится специалистом, который входит в реабилитационную команду. Оценивание состояния пациента возможно как по каждому уровню, так и по динамике изменений общего состояния больного в целом. Мета роботи – створити методологію оцінювання стану та здійснення медичної, психологічної, соціальної та професійної реабілітації онкологічного хворого/інваліда як особистості для підвищення ефективності його життя та інтеграції в суспільне життя через індивідуалізацію відновлювальних заходів. Матеріали та методи. Використали методи теоретичного та емпіричного дослідження, системного та структурно-функціонального аналізу, електроенцефалографії, електронно-парамагнітного резонансу, психологічні тести. Результати. Запропонована схема оцінювання сімох рівнів реабілітації особистості, що дає змогу не тільки діагностувати стан, в якому перебуває пацієнт, але й які методики можуть застосовуватися у процесі оцінювання стану рівнів (генетичний, фізичний, особистісний, міжособистісний, професійний, творчий, духовний) під час проведення індивідуальних відновлювальних заходів. Висновки. Оцінювання стану рівнів здоров’я особистості онкологічного хворого до та після відновлюваних заходів дає змогу не тільки здійснювати корекцію реабілітації, але й оцінювати її ефективність. Кожен рівень оцінюється спеціалістом, який входить до реабілітаційної команди. Оцінювання стану пацієнта можливе як по кожному рівню, так і за динамікою змін загального стану хворого в цілому. Summary. The article is devoted to the methodology of evaluation of cancer patient/ disabled as a person in the course of the comprehensive rehabilitation in a rehabilitation center. Conclusion. The author proposed a scheme of estimating of the seven levels of the rehabilitation of the person, which allows not only to diagnose the condition of the patient, but also defi nes techniques that can be used in the process of estimating of the level of state (genetic, physical, personal, interpersonal, professional, creative, spiritual) during the realization of the individual remediation activities.
Алгоритм оцінювання ефективності відновлювальних заходів для онкологічних хворих в умовах реабілітаційного центру
Algorithm for evaluation of efficiency of cancer rehabilitation in the rehabilitation center
Keywords: реабилитация; онкология; больные; инвалиды; личность; оценка; реабілітація; онкологія; хворі; інваліди; особистість; оцінювання; Rehabilitation; Medical Oncology; Patients; Disabled Persons; Personality; Evaluation