Морфометричні показники тіла щурів на ранніх етапах постембріонального розвитку на фоні впливу антигенів сольового екстракту медичної п’явки в передембріональний і ембріональний періоди розвитку - Амінов, Р.Ф.; Фролов, О.К; Федотов, Євген Рудольфович; Макєєва, Людмила Валеріївна; Aminov, R. F.; Frolov, A. K.; Fedotov, Ye. R.; Makyeyeva, L. V. (ЗНУ, 2016)
Досліджувався приплід самок щурів у динаміці. Самкам внутрішньочеревинно вводилися антигени сольового екстракту медичної п’явки. Після народження приплоду проводилися дослідження морфометричних показників тіла (вага тіла, довжина тіла (назоанальна довжина), окружність грудної клітки та окружність живота) приплоду та імуногенних органів на 1,15,30,45,60 добу. Приплод порівнювали з контролем (інтакт). Із першої доби приплід, який піддавався впливу антигенів сольового екстракту медичної п’явки, відрізнявся збільшенням усіх морфометричних показників тіла, що вказує на позитивний вплив від дії біологічно активних речовин медичної п’явки.
Morphometric parameters of rats’ bodies at early stages of postembryonic development under the influence antigens from saline extract of the medicinal leech in preembryonic and embryonic period of development
Keywords: медична п'явка; морфометричні показники; morphometric parameters of the body; bioactive substances; medical leech