Особливості перебігу вагітності та пологів, стан фетоплацентарного комплексу при багатоплідній вагітності, залежно від типу плацентації - Бабінчук, Олена Василівна; Babinchuk, O. V. (Запорізький державний медичний університет, 2018)
У дисертаційній роботі на підставі комплексного дослідження параметрів клінічного, лабораторного та інструментального обстеження виявлено, що в сучасних умовах на тлі багатоплідної вагітності (БВ) вагітні жінки мають низький індекс здоров’я – частота екстрагенітальної патології становить до 70% – при монохоріальній та 62% – при діхоріальній (МД і ДД) діамніотичних двійнях, обтяженого гінекологічного (60,5% та 74%) і акушерського (26% та 51% відповідно) анамнезу. Гестаційний процес при монохоріальному типі плацентації в 25,8% супроводжується ускладненнями, такими як: прееклампсія, передчасні пологи, затримка росту плодів, анемія, ІЦН, синдром фето-фетальної трансфузії, що підвищує відсоток негативних перинатальних наслідків, а також розширює показання до проведення оперативного розродження. The thesis is based on a comprehensive study of parameters of clinical, laboratory and instrumental examination, it was found that in modern conditions pregnant women with multiple pregnancies have a low health index – the frequency of extragenital pathology is up to 70% for monochorionic diamniotic twin pregnancy (MD) and 62% for dichorionic diamniotic twin pregnancy (DD), congested gynecological (60.5% and 74%) and obstetric (26% and 51% respectively) anamnesis. Gestational process with monochorionic placental type in 25.8% cases is accompanied by complications: pre-eclampsia, preterm labor, growth retardation, anemia, cervical insufficiency, fetal-fetal transfusion syndrome, which increases the percentage of negative perinatal consequences, and expands the indication to operative delivery. Multiple pregnancies complications of the labor period develop in 27.19% compared with single-parent deliveries: premature detachment of normally located placenta (7% with MD and 5% with DD vs 0%, p <0.05), fetal distress (18% with MD and 11% with DD vs 5%, p <0.05), labor shortage (2% for MD and 6% for DD vs 0%), premature rupture of membranes (9% for MD and 15% for DD vs 2%, p <0,05), hypotonic bleeding (7% for MD and 3% for DD vs 0%), pathological births (with vacuum extraction of the fetus, manual examination of the uterus) in 7% of MD and 1,5% of DD (χ2 = 5.8 at p <0.05), urgent caesarean section – in 9% of MD and 5% of DD.
Babinchuk O. V. Peculiarities of pregnancy and delivery progress, the state of the fetoplacental complex in case of multiple pregnancy depending on the type of placentation
Keywords: багатоплідна вагітність; монохоріальна діамніотична вагітність; діхоріальна діамніотична вагітність; матково-плацентарно-плодовий кровоток; перинатальні наслідки; прогностичні предиктори; multiple pregnancy; monochorionic diamniotic twin pregnancy; dichorionic diamniotic twin pregnancy; utero-placental-fetal blood flow; progesterone; cortisol; perinatal consequences; prognostic predictors