Реабілітація дітей шкільного віку з викривленням хребта за допомогою вправ терапевтичного спрямування - Коротков, Володимир Юрійович (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2025)
Об'єктом дослідження є методи реабілітації дітей шкільного віку з викривленням хребта. Мета дослідження - проаналізувати ефективність фізичної реабілітації дітей шкільного віку з викривленням хребта шляхом розробки та впровадження комплексу вправ терапевтичного спрямування і оцінити його вплив на стан опорно-рухового апарату та функціональні показники дітей. Методи дослідження - огляд останніх клінічних випробувань, емпіричних досліджень та відповідної літератури про фізичні терапевтичні втручання для лікування порушень опорно-рухового апарату дітей. Цей огляд літератури слугує основою для розуміння існуючих практик, виявлення прогалин у знаннях та інформування про подальший план дослідження. Використовувався аналіз даних та статистична обробка. Для проведення емпіричного аналізу за участю різноманітної когорти осіб, з виривленням хребта, використовується кількісний підхід. Це передбачає збір структурованих даних за допомогою опитувань, стандартизованих оцінок та кількісних вимірювань.
Keywords: викривлення хребта; сколіоз; терапевтичні вправи; мануальна терапія; масаж; діти; фізична реабілітація; кіфоз; spine curd; scoliosis; therapeutic exercises; manual therapy; massage; children; physical rehabilitation; kyphosis; scoliotic posture