Еколого-морфологічні дослідження мошок (Diptera, Simuliidae) степового Придніпров’я - Павліченко, Віктор Іванович; Pavlichenko, V. (My University, 2020)
Встановлено, що сучасну фауну мошок малих річок і струмків степового Придніпров’я складають 16 видів із 8 родів. Досліджено загальну мікрофлору (Citobacter freundii, Escherichia coli, Streptococcus faecalis, Staphylococcus muscae, Bacillus coagulans, Bac. lentus і Bac. firmus) різних фаз розвитку Wilhelmia pseudequina Seg.: внутрішня мікрофлора за чисельністю переважає зовнішню в 3-5 разів. Розглянуто роль ціанобактерій і водоростей у живленні личинок – зі 134 таксонів водотоків 91 використовується як харчовий компонент. Підвищення температури у водоймі з 10°С до 20°С позитивно корелює зі швидкістю живлення личинок, яка збільшується майже вдвічі. Ці спостереження доводять, що проведення протиличинкових обробок з урахуванням температури водойм буде більш економічним і ефективним. У біотопах розвитку преімагінальних фаз природними регуляторами їх чисельності є мікроспоридії, целоміцидії і личинки трьох видів волохокрильців (Hydropsyche angustipennis Curt, Н. pellucidula Curt, Н. ornatula Mc.). У кишківниках 42,35% особин домінантного виду H. angustipennis Curt виявлені яйця (до 58 штук в одного волохокрильця), личинки здебільшого молодших стадій (до 80,62%) та лялечки масових видів симуліїд. Встановлено, що структура статі личинок W. pseudequina Seg. залежить від віку та сезону (генерації). Так, серед личинок молодшого віку (2-ої та 3-ої стадії) відношення чисельності самиць до самців в особин зимової генерації становить 1:1,32, у особин літньої генерації 1:2,01, а в особин осінньої генерації – 1:2,62. Натомість для личинок старшого віку (4-ої та 6-ої стадії) перевага самців була характерна тільки для літньої генерації, а взимку та восени переважали самиці. Серед імаго також влітку було більше самців, а восени – самиць. Вивчення індивідуальної, генераційної (сезонної) та біотопічної мінливості 10 діагностичних ознак личинок W. pseudequina Seg. показали, що самицям властива більша норма реакції, ніж самцям, що підтверджує необхідність урахування статі в таких дослідженнях. За допомогою фенетичного аналізу головної капсули у личинок Nevermannia lundstromi End. вперше виділено та досліджено 53 фена (18 основних і 35 рідкісних), а в імаго самиць W. pseudequina Seg. – 36 фенів крила таксономічного значення. In the article it has been established that the modern blackflies fauna of small rivers and streams of the Dnieper river steppe region consists of 16 species from 8 genus. The general microflora (Citobacter freundii, Escherichia coli, Streptococcus faecalis, Staphylococcus muscae, Bacillus coagulans, Bac. lentus and Bac. firmus) of different phases of Wilhelmia pseudequina Seg. development has been studied. The internal microflora outnumbers the external one by 3-5 times. The role of cyanobacteria and algae in the nutrition of larvae has been considered and studied that 91 of the 134 watercourse taxa are used as a food component. The increase in body of water temperature from 10°C to 20°C is positively correlated with the feeding rate of larvae, which increases almost twice. These observations suggest that anti-larval treatments based on water temperature will be more economical and efficient. In the development biotopes of preimaginal phases the natural regulators of their numbers are microsporidia, coelomycetes and larvae of three caddisflies species (Hydropsyche angustipennis Curt, Н. pellucidula Curt, Н. ornatula Mc.). In the intestines of 42.35% of H. angustipennis Curt dominant species individuals has been found eggs (up to 58 pieces in one caddisfly), mostly younger stages larvae (up to 80.62%) and pupae of simuliidae mass species. It has been found that the sex structure of the W. pseudequina Seg. larvae depends on age and season (generation). Thus, among the larvae of younger age (2nd and 3rd stage) the ratio of the number of females to males in individuals of winter generation was 1:1.32, in individuals of summer generation it was 1:2.01 and in individuals of autumn generation – 1: 2.62. The advantage of males among older larvae (4th and 6th stages), however, was characteristic only for the summer generation and females predominated in winter and autumn. There were also more males in summer and females in autumn among the imagoes. Study of individual, generational (seasonal) and biotopic variability of 10 diagnostic features of W. pseudequina Seg. larvae showed that females have a higher rate of response than males, which confirms the necessary of take into account gender in such studies. 53 phens (18 main and 35 rare) of the Nevermannia lundstromi End. larvae and 36 wing taxonomic significance phens of the W. pseudequina Seg. imagoes has been studied for the first time by phenetic analysis of the main capsule.
Ecological and morphological research of blackflies (Diptera, Simuliidae) of the Dnieper river steppe region.
Keywords: Simuliidae; мошки; степове Придніпров’я; фауна; личинки; живлення; природні регулятори; мінливість; фени; Wilhelmia pseudequina Seg.; Nevermannia lundstromi End.; blackflies; Dnieper river steppe region; fauna; larvae; nutrition; natural regulators; variability; phens