Клинический случай разрыва межжелудочковой перегородки у пациента с острым инфарктом миокарда - Сыволап, В. Д.; Назаренко, Е. В.; Земляной, Я. В.; Сиволап, Віктор Денисович; Назаренко, Олена Валеріївна; Земляний, Ярослав Вадимович; Syvolap, V. D.; Nazarenko, O. V.; Zemlyaniy, Ya. V. (Запорожский государственный медицинский университет, 2017)
В статье описан клинический случай разрыва межжелудочковой перегородки в остром периоде инфаркта миокарда после проведения тромболитической терапии. Особенностью данного случая является отсутствие у больного выраженного болевого синдрома и минимальные проявления сердечной недостаточности на фоне характерных для разрыва межжелудочковой перегородки ЭКГ изменений и данных эхокардиографии. Проанализированы основные факторы, дающие возможность оценить риск развития этого осложнения у больных острым инфарктом миокарда. Приведённый клинический случай демонстрирует успешность консервативной тактики ведения пациента с острым инфарктом миокарда, осложнённого ранним разрывом межжелудочковой перегородки. У статті описаний клінічний випадок розриву міжшлуночкової перетинки у гострому періоді інфаркту міокарда після тромболітичної терапії. Особливістю цього випадку є відсутність у хворого вираженого больового синдрому та мінімальні прояви серцевої недостатності на тлі характерних для розриву міжшлуночкової перетинки ЕКГ змін і даних ехокардіографії. Проаналізовані основні фактори, що дають можливість оцінити ризик розвитку цього ускладнення у хворих на гострий інфаркт міокарда. Наведений клінічний випадок демонструє успішність консервативної тактики ведення пацієнта з гострим інфарктом міокарда, що ускладнений раннім розривом міжшлуночкової перетинки. This article describes ventricular septal rupture in the acute phase of myocardial infarction after thrombolytic therapy. The peculiarity of this case is the lack of patient expressed pain and minimal manifestations of heart failure on the background specific to ventricular septal rupture ECG changes and echocardiographic data. To analyze the main factors giving the opportunity to assess the risk of this complication in patients with acute myocardial infarction. The clinical case demonstrates the success of the conservative management of patient with acute myocardial infarction complicated by early ventricular septal rupture.
Клінічний випадок розриву міжшлуночкової перетинки в пацієнтів із гострим інфарктом міокарда
Clinical case of ventricular septal rupture in patient with acute myocardial infarction
Keywords: клинический случай; острый инфаркт миокарда; разрыв межжелудочковой перегородки; клінічний випадок; гострий інфаркт міокарда; розрив міжшлуночкової перетинки; clinical case; acute myocardial infarction; ventricular septal rupture