Вплив оксидативного стресу на серцево-судинні показники у хворих з поєднаним перебігом хронічного обструктивного захворювання легень і гіпертонічної хвороби - Дейнега, В. Г.; Кривенко, В. В.; Deinega, V. G.; Kryvenko, V. V. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Наведено результати дослідження показників окислювальної модифікації білків та описано їх зв’язок з серцево-судинними показниками у хворих з поєднаним перебігом хронічного обструктивного захворювання легень і гіпертонічною хворобою. Виявлено, що у хворих з поєднаним перебігом спостерігають достовірно підвищенні рівні спонтанних і металкаталізованих альдегід- і кетондинітрофенілгідразонів. Отримано статистично значущі взаємозв’язки між показниками оксидативного стресу, параметрами лівого і правого шлуночків, товщиною комплексу інтима-медіа й ендотеліальної функцією. Представлены результаты исследования показателей окислительной модификации белков и описана их взаимосвязь с сердечно-сосудистыми показателями у больных с сочетанным течением хронического обструктивного заболевания легких и гипертонической болезни. Обнаружено, что у больных с сочетанной патологией отмечают достоверное увеличение уровней спонтанных и металлкатализируемых альдегид- и кетондинитрофенилгидразонов. Получены статистически значимые взаимосвязи между показателями оксидативного стресса, параметрами левого и правого желудочков, толщиной комплекса интимамедиа и эндотелиальной функцией. The article presents the research results of oxidative protein modifi cation and link with cardiovascular parameters in patients with combined course of chronic obstructive pulmonary disease and arterial hypertension. It was revealed that in patients with combined course of COPD and AH levels of spontaneous and iron induced aldehydephenylhydrazones and ketondinitrophenylhydrazones were signifi cantly increased. Correlation links between oxidative stress values and systolic, diastolic parameters of left and right ventricles, vascular intima-media thickness and endothelial function were found.
Влияние оксидативного стресса на сердечно-сосудистые показатели у больных с сочетанным течением хронической обструктивной болезни легких и гипертонической болезни
Influence of oxidative stress on cardio-vascular parameters in patients with combined course of chronic obstructive pulmonary disease and arterial hypertension
Keywords: оксидативний стрес; серцево-судинні показники; хронічне обструктивне захворювання легень; гіпертонічна хвороба; оксидативный стресс; сердечно-сосудистые показатели; хроническая обструктивная болезнь легких; гипертоническая болезнь; oxidative stress; cardio-vascular parameters; chronic obstructive pulmonary disease; arterial hypertension