Динаміка клітинного складу сполучної тканини яєчників потомства щурів після внутрішньоутробного впливу прогестерону - Григор'єва, Олена Анатоліївна; Тополенко, Тетяна Анатоліївна; Ковальчук, Катерина Сергіївна (Amsterdam : International Science Group, 2021)
Важливим і актуальним питанням сьогодення є стан антенатального здоров’я плоду та вивчення наслідків впливу факторів довкілля, які, діючи, в критичні періоди внутрішньоутробного розвитку можуть спричиняти розвиток патологічних станів організму. Особливо чутливою до різноманітних чинників довкілля у фетальному періоді розвитку є статева система. У зв’язку із рутинним використанням гормональних препаратів у період вагітності, зокрема прогестерону при багатоплідній вагітності чи у випадку загрози переривання вагітності, в останні роки все більше досліджень зосереджується на можливих віддалених наслідках для репродуктивної системи плода. Особливу увагу слід приділити стану яєчників, які є органом-мішенню для впливу гормональних препаратів. Тож моделювання експериментального впливу жіночих статевих гормонів на лабораторних тваринах дозволяє дослідити особливості морфогенезу яєчників після пренатального впливу прогестерону та поглибити знання про їх функціонування після народження.