Фармакогностичне дослідження RUMEX crispus L. виділення агліконів антрахінонів із підземних органів рослин - Журавльов, М. С.; Крючкова, Т. М. (Запорізький державний медичний університет, 2011)
Здійснено морфологічну характеристику щавлю кучерявого, наведено хімічний склад окремих видів роду Rumex та їх застосування в народній та офіцінальній медицині. У гідролізатах з підземних органів щавлю кучерявого хроматографічними методами виявлено не менше 4 антрахінонових агліконів. Після хроматографічного очищення на колонці силікагелю виділено 3 індивідуальні речовини антрахінонової природи. Представлена морфологическая характеристика щавеля курчавого, приведен химический состав отдельных видов рода Rumex и ихприменение в народной и официнальной медицине. В гидролизатах из подземных органов щавеля курчавого хроматографическимиметодами выявлено не менее 4 антрахиноновых агликонов. После хроматографической очистки на колонке силикагеля выделены 3индивидуальные вещества антрахиноновой природы. The morphological description оf Rumex crispus is submitted, the chemical structure of separate kinds of a sort Rumex and their application in official and folk medicine is given. In hydrolysates from the rhizomates and roots by chromathographic methods not less than four aglyconesof anthraquinone were revealed. After the chromathographic clearing three individual substances of a anthraquinone nature were selected.
Keywords: кореневища і корені щавлю; хімічне вивчення; аглікони антрахінонів; корневища и корни щавеля; химическое изучение; агликоны антрахинонов; sorrel rhisomes and roots; chemical investigation; anthraquinoneaglycones