Оптимізація лікування хворих на хронічне обструктивне захворювання легень в поєднанні з ожирінням на основі вивчення клініко-патогенетичних особливостей поєднаної патології - Савченко, Л. В.; Savchenko, L. V. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Дисертаційна робота присвячена підвищенню ефективності лікування ХОЗЛ у поєднанні з ожирінням шляхом індивідуалізованої модифікації способу життя як складової комплексної медикаментозної терапії на основі вивчення клініко-патогенетичних особливостей поєднаної патології. У дослідження було включено 100 осіб, яким проводились загально- клінічні, антропометричні, лабораторні (визначення рівня вчСРП, лептину в сироватці крові, ІЛ-26 в індукованому мокротинні), інструментальні (спірометрія, 6-ти хвилинна ходьба), анкетно-опитувальні (mMRQ ТОХ-тест, опитувальник шпиталю Святого Георгія, SF-36, заповненням харчового щоденника за дві доби - робочий та вихідний дні, щоденника самоконтролю фізичного навантаження, DEBQ) методи обстеження. В результаті дослідження встановлено, що позитивний харчовий енергетичний баланс, порушення харчової поведінки на тлі зниженої фізичної активності сприяють прогресуванню клінічних проявів ХОЗЛ, порушенню функціональних показників та зростанню вмісту вчСРП і лептину у сироватці крові та ІЛ-26 в індукованому мокротинні пацієнтів. Вперше визначена пряма залежність вмісту ІЛ-26 в індукованому мокротинні від антропометричних показників ІМТ, ОТ, концентрацією вчСРП, лептину у сироватці крові на тлі зворотного кореляційного зв’язку з показниками ОФВі, ОФВі/ФЖЄЛ, 6-ти хвилинної ходьби, якості життя, що визначає ІЛ-26 в індукованому мокротинні як біомаркер активності запалення дихальних шляхів. Розроблено індивідуалізоване лікування шляхом модифікації способу життя з включенням навчання хворих, корекції харчування та дозованого фізичного навантаження на тлі базисної медикаментозної терапії позитивно вплинуло на перебіг ХОЗЛ в поєднанні з ожирінням за рахунок зменшення ІМТ, покращення показників харчового статусу, зменшення інтенсивності запального процесу в бронхах та проявів системного запалення, покращення якості життя. Диссертационная работа посвящена повышению эффективности лечения ХОБЛ в сочетании с ожирением путем индивидуализированной модификации образа жизни как составляющей комплексной медикаментозной терапии на основе изучения клинико-патогенетических особенностей сочетанной патологии. Установлено, что положительный пищевой энергетический баланс, нарушение пищевого поведения на фоне низкой физической активности способствуют прогрессированию клинических проявлений ХОБЛ, нарушению функциональных показателей и повышению содержания вчСРП и лептина в сыворотке крови, ИЛ-26 в индуцированной мокроте пациентов. Определено содержание ИЛ-26 в индуцированной мокроте больных ХОБЛ и зависимость его концентрации от антропометрических, клинико-функциональных показателей, качества жизни пациентов, содержания вчСРП и лептина в сыворотке крови. Установлено положительное влияние разработанного лечебного комплекса на антропометрические, клиникофункциональные показатели и содержание вчСРП в сыворотке крови, ИЛ-26 в индуцированной мокроте у больных ХОБЛ в сочетании с алиментарным ожирением. The thesis is devoted to increase of efficiency of treatment of COPD in combination with obesity by means of individualized modification the way of life as a component of complex medical therapy on the basis of studying clinical and pathogenetic features combined pathology. It has been established that a positive nutritional energy balance, disruption of dietary behavior in the context of reduced physical activity contributed to the progression of clinical manifestations of COPD, impaired functional parameters and an increase CRP and leptin levels in serum and IL-26 in the induced sputum of patients. The content of IL-26 in the induced sputum of patients with COPD and the dependence of its concentration on anthropometric, clinical and functional parameters, quality of life of patients, the content of CRP and serum leptin was determined. It has been established a positive effect of the developed therapeutic complex on anthropometric, clinical and functional parameters and the content of CRP in serum and IL-26 in induced sputum in COPD patients in combination with alimentary obesity.
Оптимизация лечения больных хроническим обструктивным заболеванием легких в сочетании с ожирением на основе изучения клинико-патогенетических особенностей сочетанной патологии
Optimization of treatment chronic obstructive pulmonary disease patients with obesity based on the study of the clinical and pathogenetic features of a combined pathology
Keywords: хронічне обструктивне захворювання легень; ожиріння; маркери запалення; лікування; хроническое обструктивное заболевание легких; ожирение; маркеры воспаления; лечение; chronic obstructive pulmonary disease; obesity; inflammation markers; treatment