Патоморфологія мікроциркуляторних розладів в гострому періоді ішемічного інсульту - Волошанська, Ольга Олексіївна; Тертишний, Сергій Ігорович (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. Проблема мозкового інсульту є найважливішою медико-соціальною проблемою в багатьох країнах світу, враховуючи високі показники захворюваності і смертності. Результати Всесвітнього дослідження тягаря захворювань 2017 р. свідчать, що в Україні інсульт залишається другою (після ішемічної хвороби серця) найбільш частою причиною передчасної смертності та інвалідності. Однією із важливих ланок патогенезу ішемічного інсульту є поширені мікроциркуляторні розлади, які притаманні для гострої фази захворювання. Мета дослідження: дослідити патоморфологічні прояви мікроциркуляторних розладів у померлих в ранні терміни інфаркту мозку. Матеріал і методи. В роботі досліджений головний мозок померлих хворих на ішемічний інфаркт мозку в терміни 1- 3 (n=7) доби і 4- 6 діб (n=8), що відповідало підгострій стадії ішемічного інсульту. Обсяг інфаркту у померлих становив від 50 до 210 см3. Вивчались перифокальні зони інфаркту. В якості контролю досліджувались аналогічні ділянки мозку протилежної півкулі. Для оглядової світлової мікроскопії мозок фіксували 10% розчином нейтрального формаліну протягом 24-48 годин, зневоднювали і заливали в парафін, серійні зрізи фарбували гематоксиліном і еозином. Для виявлення явищ внутрішньосудинної гіперкоагуляції і виявлення фібрину проводили забарвлення зрізів за методом Малорі. Методом морфометрії з використанням програми «Відеотест Морфологія 5.2» (Росія) визначали довжину профілів капілярів і їх діаметр – в стандартизованому полі зору (520х300 мкм). В кожному випадку досліджували 5 полів зору, з подальшим обчисленням середнього значення для кожного терміну захворювання.
Keywords: тези доповідей