Патогенетическое значение протеиназ-ингибиторной системы в развитии локальной и системной патологии - Фомочкина, И. И.; Кубышкин, А. В.; Фомочкіна, І. І.; Кубишкін, А. В.; Fomochkina, I. I.; Kubyshkin, A. V. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Представлено клинико-экспериментальное исследование по изучению роли компонентов неспецифической протеиназ-ингибиторной системы в развитии воспаления и синдрома ишемии-реперфузии на организменном и органном уровне. Выявлены общие закономерности изменений в уровне протеиназ и их ингибиторов. На основании полученных результатов обосновано место синдрома системной воспалительной реакции в патогенезе экстремальных клинических состояний. Предложена классификация шоков на основе интеграции концепций шока и синдрома системной воспалительной реакции, в рамках которой рекомендуется выделять шоки с первичным и вторичным формированием синдрома системной воспалительной реакции. Наведено клініко-експериментальне дослідження з вивчення ролі компонентів неспецифічної протеїназ-інгібіторної системиу розвитку запалення і синдрому ішемії-реперфузії на рівні організму й органному рівні. Виявлено загальні закономірності змін рівня протеїназ та їх інгібіторів. На підставі отриманих результатів обґрунтовано місце синдрому системної запальної реакції в патогенезі екстремальних клінічних станів. Запропоновано класифікацію шоків на основі інтеграції концепцій шоку і синдрому системної запальної реакції, в рамках якої рекомендується виділяти шоки з первинним і вторинним формуванням синдрому системної запальної реакції. The experimental and clinical research of nonspecific proteinase-inhibitor system components role in pathogenesis of inflammation and ischemia-reperfusion syndrome on the level of rganism and on organ level was conducted. Common mechanisms of changes of proteinases and their inhibitors levels are revealed. On the basis ofthese results the place of systemic inflammatory response syndrome in pathogenesis of urgent clinical states is grounded. Classification of shocks on the basis of integration of concepts of shock and systemic inflammatory response syndrome is proposed. According to this classification it is suggested to divide shocks into 2 groups with primary and secondary systemic inflammatory response syndrome formation.
Патогенетичне значення протеїназ-інгібіторної системи у розвитку локальної і системної патології
Pathogenetic role of proteinase-inhibitor system in the development of local and systemic pathology
Keywords: шок; воспаление; синдром системной воспалительной реакции; протеиназы; классификация; запалення; синдром системної запальної реакції; протеїнази; класифікація; shock; inflammation; systemic inflammatory response syndrome; рroteinases; classification