Пренатальні результати вагітності і пологів у жінок з онкопаталогією в анамнезі - Коваленко, К. О. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. Серед всіх діагностованих злоякісних новоутворень у світі рак у вагітних жінок виявляється в 0,05-0,1% випадків. Проблема поєднання онкологічного захворювання і вагітності останнім часом стає все більш актуальною, у зв’язку з тим, що частота випадків злоякісного захворювання під час вагітності постійно зростає. Мета дослідження: дослідити перебіг вагітності, пологів у вагітних з онкологічними захворюваннями, як до, так і під час даної вагітності. Матеріал і методи: нами проведено ретроспективне когортне дослідження 96 випадків пологів у жінок з онкопатологією в термінах 29-42 тижня. Всі пацієнтки були госпіталізовані та розроджені на базі Запорізького перинатального центру за період 2013-2019 р. Отримані результати. Середній вік жінок склав 29 років. Міські жительки склали 74%. Першовагітних було 34,4%, повторновагітних 65,6%. Передчасні пологи склали 9,3%, що пов’язано з подовженням призначеної хіміотерапії. 44,8% жінок розродженні шляхом операції кесаревого розтину, народилося 96 дітей з середньою оцінкою за шкалою Апгар 7-9 балів.
Keywords: тези доповідей