Синдром переднесистолического движения створки митрального клапана (SAM – systolic anterior motion of the mitral valve) - Сыволап, В. В.; Лурье, К. И.; Новиков, Е. В.; Лысенко, В. А.; Богун, А. А.; Матсалаева, В. А.; Сиволап, Віталій Вікторович; Лур'є, Костянтин Ігорович; Новіков, Євген Вячеславович; Лисенко, Владислав Андрійович; Богун, А. О.; Матсалаєва, В. А.; et al. (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Мета роботи – аналіз наукової літератури з питань етіології, патогенезу, клінічних проявів і лікування такого рідкісного синдрому, як SAM без гіпертрофічної кардіоміопатії. Здійснили аналіз наукової літератури щодо особливостей діагностики та лікування синдрому передньосистолічного руху стулки мітрального клапана. Наведені сучасні класифікації. Детально описано клапанний і хордальний SAM. Огляд проілюстровано результатами власних спостережень. Визначили предиктори виникнення SAM у хворих, які потребували планових втручань на стулках мітрального клапана. Висновки. Незважаючи на те, що SAM залишається рідкісним синдромом у реальній клінічній практиці, він потребує знання етіології, патогенезу, особливостей перебігу, що дасть можливість частіше діагностувати цю патологію не тільки в пацієнтів після пластики мітрального клапана та хворих із гіпертрофічною кардіоміопатією, але і в осіб з аномаліями хордального, клапанного апарату серця, та проводити в кожному конкретному випадку диференційоване консервативне й хірургічне лікування. The purpose of the work is to analyze scientific literature on the issues of etiology, pathogenesis, clinical manifestations and the treatment of such a rare syndrome as SAM without hypertrophic cardiomyopathy. Analysis of the scientific literature related to the diagnosis and treatment specifics of the systolic anterior motion of the mitral valve syndrome was carried out. Modern classifications are presented. The valve and chordal SAM are described in detail. The review is illustrated by the results of our own observations. The predictors of SAM occurrence in patients who were subjected to planned interventions for mitral valve repair were determined. Conclusions. Despite the fact that SAM remains a rare syndrome in real-life clinical practice, it requires knowledge of the etiology, pathogenesis, and course peculiarities, thus enabling this pathology diagnosis in patients after mitral valve repair and patients with hypertrophic cardiomyopathy more often as well as in persons with abnormalities of the chordal and valvular heart apparatus, and also differential conservative and surgical treatment in each case.
Синдром передньосистолічного руху стулки мітрального клапана (SAM – systolic anterior motion of the mitral valve)
Systolic anterior motion of the mitral valve (SAM)
Keywords: мітральний клапан; гіпертрофічна кардіоміопатія; mitral valve; hypertrophic cardiomyopathy