Результати застосування малоінвазивної методики лікування вивихів акроміального кінця ключиці - Головаха, Максим Леонідович; Забєлін, І. Н.; Шишка, І. В.; Golovakha, M. L.; Zabielin, I. N.; Shishka, I. V. (My University, 2013)
Наведено дані лікування 32 хворих із свіжим ушкодженням зв’язок акроміально- ключичного суглоба. Для визначення типу пошкодження використовували класифікацію Rockwood. При I–II типах ушкоджень застосовували консервативне лікування, при III–VI типах вивихів – оперативне лікування. Методом вибору оперативного лікування була методика, при якій використовували систему «АКК-Такелаж» c високоміцним нерозсмоктувальним матеріалом. Результати показали, що застосування даної методики для відновлення акроміально-ключичного суглоба дає можливість знизити травматичність операції, скоротити терміни іммобілізації, отримати позитивні віддалені результати і відновити рух у плечовому суглобі в повному обсязі. The data treatment of 32 patients with fresh injuries of ligaments acromial-clavicular joint. To determine the type of damage to the classifications used Rockwood, from which it followed for I–II damage type used conservative treatment. At III, IV, V and VI, the type of dislocation in this classification, surgical treatment was applied. Method of choice for surgical treatment was a «AKK-Takelag» system with unabsorbable material. The results showed that the use of this method of treatment to restore the acromioclavicular joint makes it possible to reduce the trauma surgery, to reduce time of immobilization, to predict long-term positive results and to restore motion in the shoulder joint in full.
Minimally invasive reconstruction of acute injury of acromioclavicular joint
Keywords: акроміально-ключичний суглоб; метод фіксації; пошкодження зв’язок; відновлення зв’язок; acromial-clavicular joint; method of fixation; ligament damage; ligament reconstruction