Експресія CD4+, CD8+ T-лімфоцитів в доброякісних менінгиомах - Тертишний, Сергій Ігорович; Tertishniy, S. I. (My University, 2015)
У роботі вивчена вираженість експресії пухлина-інфільтруючих CD4 +, CD8 + T-лімфоцитів в доброякісних менінгіоми, видалених під час нейрохірургічних операцій. Виявлено, що доброякісні менінгіоми (менінготеліоматозние, перехідні і фіброзні) характеризуються рівномірним розподілом пухлина-інфільтруючих CD4 + і CD8 + Т-лімфоцитів в полі зору, зі збільшенням щільності їх розташування навколо мікросудин. Кількість CD8 + Т-лімфоцитів в 2,81 - 3,21 рази перевищує кількість CD4 + Т-лімфоцитів. Співвідношення CD4 + / CD8 + Т-лімфоцитів становить 0,3-0,35. Поряд з вираженою експресією CD4 + і CD8 + Т-лімфоцитів в менінгіоми реєструється слабка експресія CD4 і CD8, що може проявлятися в нормі на моноцитах, тканинних макрофагах і NK-клітинах, що підтверджує більш широке представництво імунних клітин в менінгіоми і вимагає подальшого вивчення. The extent of CD4+, CD8+ expression in tumorinfiltrating lymphocytes was studied in benign meningiomas, obtained from patients undergoing neurosurgical craniotomies. We elucidated that benign meningiomas (meningothelial, transitional and fibrous subtypes) were characterized by evenly distributed CD4+, CD8+ tumor-infiltrating lymphocytes with increase of their density around microvessels. Quantity of CD8+ lymphocytes exceeded number of CD4+ lymphocytes in 2,81-3,21 times. The ratio of CD4 + / CD8 + T-lymphocytes was 0,3-0,35. Along with extensive CD4+ and CD8+ expression in tumorinfiltrating lymphocytes weak expression of CD4+ and CD8+ was registered, which can normally be found in monocytes, tissue macrophages and NK-cells. This data prove broad distribution of immune cells in meningiomas and needs further investigation.
Expression of CD4+, CD8+ lymphocytes in benign meningiomas
Keywords: CD4 +, CD8 + T -лімфоцити; доброякісні менінгіоми; CD4+, CD8+ lymphocytes; benign meningiomas