Діагностика та хірургічне лікування свіжих ушкоджень зв’язкового апарату латерального відділу надп’ятково- гомілкового суглоба (клініко-експериментальне дослідження) - Краснопьоров, Сергій Миколайович; Krasnop'orov, Sergij Mykolajovych (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Дисертаційне дослідження присвячене поліпшенню результатів діагностики та хірургічного лікування свіжих ушкоджень зв’язкового апарату латерального відділу надп’ятково-гомілкового суглоба. Запропоновано схему діагностики свіжих ушкоджень зв’язкового апарату латерального відділу надп’ятково-гомілкового суглоба. В експериментальному дослідженні визначені безпечні зони для проведення шва під час відновлення передньої малогомілково-надп’яткової і малогомілково-п’яткової зв’язок під артроскопічним контролем. Визначена міцність відновлених латеральних зв’язок за допомогою методик, які використовують під час артроскопії: П-подібний шов і якірний фіксатор. Доведено, що всім пацієнтам, яким рекомендовано хірургічне відновлення зв’язок спочатку необхідно виконувати діагностичну артроскопію надп’ятково-гомілкового суглоба. На підставі артроскопічної діагностики локалізації ушкодження зв’язкових структур розроблені диференційні показання для відновлення передньої малогомілково- надп’яткової і малогомілково-п’яткової в’язок під артроскопічним контролем. Аналіз віддалених результатів лікування пацієнтів зі свіжими ушкодженнями зв’язкового апарату латерального відділу надп’ятково- гомілкового суглоба показав, що суворе дотримання показань для артроскопічного відновлення зв’язок визначає високу питому вагу відмінних і хороших функціональних результатів, що сягають 90,9 % Thesis is devoted to the improvement of the results of diagnosis and surgical treatment of acute lateral ankle ligament injuries. A scheme for the diagnosis of acute lateral ankle ligament injuries was offered. In a pilot study safety zones for percutaneous suture for anterior talofibular and calcaneofibular ligaments were defined. Strength of the lateral ankle ligaments reconstructed with the help of the techniques used during arthroscopy: U-shaped suture anchor was studied. It was proved that all patients who needed surgical repair of lateral ankle ligaments should first be performed a diagnostic ankle arthroscopy. On the basis of arthroscopic localization of ligament rupture differential indications for reconstruction of the anterior talofibular and and calcaneofibular ligaments under arthroscopic control were developed. Late outcomes analysis of treatment patients with acute lateral ankle ligament injuries showed that strict adherence to indications for reconstruction under arthroscopic control defines high number of excellent and good functional results, reaching 90.9 %.
Diagnosis and surgical treatment of acute lateral ankle ligament injuries (clinical-experimental study)
Keywords: голеностопный сустав; передняя малоберцово-таранная связка; малоберцово-пяточная связка; артроскопия; диагностика; лечение; надп’ятково-гомілковий суглоб; передня малогомілково- надп’яткова зв’язка; малогомілково-п’яткова зв’язка; артроскопія; діагностика; лікування; ankle joint; anterior talofibular ligament; calcaneofibular ligament; arthroscopy; diagnosis; treatment