Вплив пренатальної контамінації антигену на цито- та гістохімічні аспекти морфологічних перетворень щитоподібної залози щурів-інфантів - Федосєєва, Ольга Віталіївна; Fedosieieva, O. V. (My University, 2021)
Глікозаміноглікани та протеоглікани беруть участь у важливих біологічних подіях, таких, як клітинна проліферація, адгезія, міграція та диференціювання. Було також показано, що ці молекули беруть участь у розвитку неопластичних та гіперпластичних уражень. У галузі тиреоїдології було показано, що глікозаміноглікани, протеоглікани та споріднені молекули відіграють велику роль у розвитку як фізіологічних властивостей, так і патологічних станів щитоподібної залози. При впливі пренатального антигенного навантаження відбувається передчасний вихід Т-лімфоцитів з тимуса, які в тканинах змінюють не тільки терміни розвитку структурних елементів, але і їх імунологічну толерантність і т. д. Мета дослідження – за допомогою комплексного гістохімічного дослідження з’ясувати цито- та гістохімічні особливості морфологічних перетворень щитоподібної залози щурів-інфантів після пренатальної контамінації антигеном. Glycosaminoglycans and proteoglycans are involved in important biological events such as cell proliferation, adhesion, migration and differentiation. It has also been shown that these molecules are involved in the development of neoplastic and hyperplastic lesions. In the field of thyroidology, glycosaminoglycans, proteoglycans and related molecules have been shown to play an important role in the development of both physiological properties and pathological conditions of the thyroid gland. Under the influence of prenatal antigenic load there is a premature exit of T-lymphocytes from a thymus which in fabrics change not only terms of development of structural elements but also their immunological tolerance, etc. The aim of the study – using a comprehensive histochemical study to determine the cyto- and histochemical features of the morphological transformations of the thyroid gland of infant rats after prenatal antigen contamination.
Prenatal antigen contamination influence on cyto- and histochemical aspects of morphological transformations of the thyroid in infant rats
Keywords: щитоподібна залоза; стафілококовий анатоксин; щури; гістохімія; thyroid gland; staphylococcal toxoid; rats; histochemistry