Особливості лікування дітей з епітеліальним куприковим ходом, які дають змогу отримати задовільний результат - Корнієнко, Григорій Васильович; Дмитряков, Валерій Олександрович; Кокоркін, Олексій Дмитрович; Маловічко, Ігор Алімович; Kornienko, G. V.; Dmitryakov, V. O.; Kokorkin, O. D.; Malovichko, I. A. (My University, 2022)
За 10 років (2010–2020 рр.) проліковано 46 дітей з епітеліальним куприковим ходом. У 40 (87%) дітей були куприкові кісти з куприковою норицею, у 6 (13%) хворих нориці не було. Превалювала кількість хлопчиків — 32 (67%), дівчат — 14 (33%), що відповідає даним літератури. За віком хворі розподілені так: до 10 років — 6 (13%) хворих, 10–14 років — 8 (17%), від 14 років — 32 (70%) хворі. Кількість гнійних ускладнень за цей період зменшилася удвічі (з 12% до 6%). Оскільки характер застосованих оперативних втручань за цей час суттєво не змінився, то позитивний результат, на думку авторів, отримано унаслідок удосконалення старих і впровадження нових методів ведення У статті проведено детальний аналіз передопераційної підготовки, відображено деякі етапи оперативного втручання, деталізовано правила ведення післяопераційного періоду. Зроблено акцент на важливості таких методів лікування дітей з епітеліальним куприковим ходом. До операції: проведення фістулографїї як вкрай важливого методу діагностики; застосування гіпоалергенних депіляторних кремів із метою підготовки операційного поля. Операція: проведення і завершення операції без лігатур в операційній рані завдяки ретельному гемостазу, що унеможливлює виникнення лігатурних фістул у післяопераційному періоді. Після операції: заборона сидіти протягом двох тижнів і виконання правил асептики в ділянці операційної рани забезпечує зазвичай первинне загоєння. Виконання вказаних особливостей у лікуванні дітей з епітеліальним куприковим ходом дає змогу отримати задовільний кінцевий результат. tula. The number of boys prevailed — 32 (67%), girls — 14 (33%), which corresponds to the literature. By age, patients were distributed: up to 10 years — 6 (13%) patients, 10–14 years — 8 (17%), from 14 years — 32 (70%) patients. The number of purulent complications during this period has halved (from 12% to 6%). Since the nature of the applied surgical interventions during this time has not changed significantly, the positive result, according to the authors, was achieved due to the improvement of old and introduction of new methods ed, the rules of conducting the postoperative period are detailed. Emphasis is placed on the importance of the following methods of treatment of children with epithelial coccygeal course. Before surgery: fistulography as an extremely important method of diagnosis; the use of hypoallergenic depilatory creams to prepare the operating field. Surgery: performing and completing the operation without ligatures in the surgical wound due to careful hemostasis, which prevents the occurrence of ligature fistulas in the postoperative period. After surgery: a ban on sitting for two weeks and following the rules of asepsis in the area of the surgical wound provides, as a rule, primary healing. Fulfillment of these features in the treatment of children with epithelial coccygeal course allows to obtain a satisfactory end result.
Features of treatment of children with epithelial coccygeal course, which enable to obtain a satisfactory result
Keywords: епітеліальний куприковий хід; діти; лікування; epithelial coccygeal course; children; treatment