Поражение суставного хряща при несостоятельности передней крестообразной связки - Головаха, М. Л.; Шишка, И. В.; Банит, О. В.; Твердовский, А. О.; Бабич, Ю. А.; Забелин, И. Н.; Орлянский, В.; Головаха, Максим Леонідович; Шишка, Ігор Васильович; Баніт, Олег Васильович (Запорізький державний медичний університет, 2010)
Відсутність передньої хрестоподібної зв’язки та її роль у розвитку посттравматичного остеоартрозу недостатньо досліджена. В основі роботи лежить аналіз обстежень 52 хворих віком від 34 до 75 років, яким проведено тотальне ендопротезування колінного суглоба. Пошкодження передньої хрестоподібної зв’язки впливає на руйнування колінного суглоба за рахунок зміни його біомеханіки. Отсутствие передней крестообразной связки и ее роль в развитии посттравматического остеоартроза недостаточно исследована. Работа основана на анализе обследований 52 больных возрастом от 34 до 75 лет, которым проведено тотальное эндопротезирование коленного сустава. Повреждение передней крестообразной связки влияет на разрушение коленного сустава за счет изменения его биомеханики. Anterior cruciate ligament defi ciency and its role in the development of post-traumatic osteoarthritis is not enough investigated. The work is based on analysis of 52 patients surveys aged from 34 to 75 years, who have had total knee arthroplasty. Тhe damage to the anterior cruciate ligament affects the destruction of the knee joint due to changes in its biomechanics.
Keywords: колінний суглоб; хрящ; передня хрестоподібна зв’язка; коленный сустав; передняя крестообразная связка; knee; cartilage; ACL