Перевязка внутренних подвздошных артерий как метод выбора хирургической остановки кровотечен в акушерско-гинекологической практике - Авраменко, Н. В.; Авраменко, Наталія Вікторівна; Петряев, Ю. Ф.; Петряєв, Ю. Ф.; Барковский, Д. Е.; Барковський, Дмитро Євгенович (Запорізький державний медичний університет, 2012)
В акушерсько-гінекологічній практиці кровотечі є найбільш поширеними термінальними станами. Вибір оптимальної лікувальної тактики при кровотечах залежить, насамперед, від об’єму крововтрати. Здійснено аналіз причин і наслідків 37 акушерсько-гінекологічних операцій, що супроводжувались перев’язкою внутрішньої клубової артерії. Перев’язка внутрішніх клубових артерій є ефективним методом хірургічного гемостазу в акушерсько-гінекологічній практиці. У складній клінічній ситуації для зниження ризику та величини крововтрати під час операції необхідно відразу після лапаротомії провести профілактичну перев’язку внутрішньої клубової артерії. В акушерско-гинекологической практике кровотечения являются наиболее частым неотложным состоянием. Выбор оптимальной лечебной тактики при кровотечении зависит, прежде всего, от объема кровопотери. Проведен анализ причин и исходов 37 акушерско-гинекологических операций, сопровождавшихся перевязкой внутренних подвздошных артерий. Перевязка внутренних подвздошных артерий является эффективным методом хирургического гемостаза при акушерско-гинекологических кровотечениях. При сложной клинической ситуации для снижения риска и величины интраоперационной кровопотери необходимо сразу после лапаротомии проводить профилактическую перевязку внутренних подвздошных артерий. In the obstetrical-gynaecological practice the hemorrhages are the most frequent pressing state. The selection of optimum therapeutic tactics with the hemorrhage depends, ﬁrst of all, on the volume of blood loss. Is carried out the analysis of causes and outcomes of 37 obstetrical-gynaecological operations, which were being accompanied by the bandaging of internal iliac arteries. The bandaging of internal iliac arteries is the effective method of surgical hemostasis with the obstetrical- gynaecological hemorrhages. The bandaging of internal iliac artery is the method of selection with the coagulopathic hemorrhages in the obstetrical-gynaecological practice. With the complex clinical situation for reduction in risk and value of intraoperating blood loss it is necessary after abdominal section to immediately carry out the preventive bandaging of internal iliac arteries.
Keywords: кровотечі в акушерстві й гінекології; методи лікування кровотеч; перев’язка внутрішньої клубової артерії; кровотечения в акушерстве и гинекологии; методы лечения кровотечений; перевязка внутренней подвздошной артерии; hemorrhage in midwifery and gynecology,; the methods of treating the hemorrhages; the bandaging of internal iliac artery