Анализ популяции больных раком легкого в Запорожской области с 2002 по 2008 год - Колесник, А. П.; Горбенко, А. И.; Шевченко, А. И.; Фудашкина, Л. М.; Баранчук, С. В.; Колеснік, Олексій Петрович; Горбенко, А. І.; Шевченко, Анатолій Іванович; Фудашкіна, Л. М.; Баранчук, С. В.; Kolesnik, A. P.; Gorbenko, A. I.; et al. (Запорізький державний медичний університет, 2010)
Проанализирована популяция больных в Запорожской области за период с 2002 по 2008 год. Обследованы 5373 мужчины и 1044 женщин. На основании результатов исследования обоснованы ранняя диагностика заболевания и повышение процента морфологической верификации процесса, поскольку последнее определяет характер и объем лечения. В связи с низким числом пациентов, получивших специализированное лечение (36,2%), необходимо проводить более тщательный учет проведенного лечения, а также более полноценно охватывать специальным лечением данный контингент больных. Проаналізовано популяцію хворих в Запорізькій області за період з 2002 по 2008 рік. Обстежено 5373 чоловіків і 1044 жінки. На підставі результатів дослідження обґрунтовано ранню діагностику захворювання і збільшення процента морфологічної верифікації процесу, оскільки останнє визначає характер та обсяг лікувальної тактики. У зв’язку з малою кількістю хворих, які отримали спеціалізоване лікування (36,2%), необхідно проводити більш ретельний облік проведеного лікування, а також проводити спеціальне лікування більшої кількості хворих на рак легень. Lung cancer is the main cause of death from malignant tumour in Ukraine and in all over the world. In this article the population of patients in Zaporozhye region from 2002 to 2008 are analyzed. 5373 men who has lung cancer and 1044 women were objects of study. Relying on the study results we have grounded early diagnostics of lung cancer and increase in the percentage of morphological verification process, since the latter determines the nature and extent of treatment. Due to the low number of patients receiving specialized treatment (36,2%), development of further measures to improve this indicator is relevant.
Аналіз популяції хворих на рак легень в Запорізькій області з 2002 по 2008 рік
Analysis of the population of patients with lung cancer in Zaporozhye region from 2002 to 2008
Keywords: рак легкого; заболеваемость; оперативное лечение; лучевая терапия; химиотерапия; рак легень; захворюваність; оперативне лікування; променева терапія; хіміотерапія; lung cancer; disease; surgery; radiotherapy; chemotherapy