Визначення прояву психологічного захисту та копінг поведінки у студентів 1-4 курсів - Хоміцька, В.; Підлубний, Віталій Леонідович; Лашкул, Дмитро Андрійович; Зубко, В.; Khomitska, V.; Pidlubny, V. L.; Lashkul, D. A.; Zubko, V. (My University, 2023)
Мета – визначити прояв психологічного захисту та використання копінг-стратегій для подолання важких життєвих ситуацій у студентів 1 та 4 курсу. Матеріал і методи: обстежено 60 студентів Національного університету харчових технологій: студенти 1 курсу – 30 (50 %), студенти 4 курсу – 30 (50 %) особи. Для визначення прояву у студентів психологічного захисту, була використана методика-опитувальник «Індекс життєвого стилю» Р. Плутчика, Х. Келлермана (Life Style Index, LSI). Результати. У студентів 1 курсу переважають такі наступні копінг-стратегії: конфронтаційний копінг (33,3%), пошук соціальної підтримки, (20%), самоконтроль (10%). Серед механізмів психологічного захисту - заміщення (26,67%), витіснення (16,67%) та заперечення (23,33%). Серед студентів 4 курсу переважає високий самоконтроль (23,3%), прийняття відповідальності (20%) та проблемно-орієнтований копінг (16,67%). Домінують такі психологічні механізми захисту, як компенсація (26,67%), гіперкомпенсація (17%), та раціоналізація (13,33%). Висновки. За результатами дослідження для студентів 1 курсу, характерно уникнення важкої ситуації та перекладання відповідальності на інших, для студентів 4 курсу характерним є аналіз та розв'язання складної ситуації. Серед механізмів психологічного захисту у студентів 1 курсу переважає заміщення, у студентів 4 курсу - компенсація. The aim is to determine the manifestation of psychological protection and the use of coping strategies to overcome difficult life situations in 1st and 4th year students. Material and methods. 60 students of the National University of Food Technologies were examined: 1st year students – 30 (50%), 4th year students – 30 (50%) individuals. To determine the manifestation of psychological protection in students, the questionnaire method "Life Style Index" by R. Plutchyk, H. Kellerman (Life Style Index, LSI) was used. Results. The following coping strategies prevail among first-year students: confrontational coping (33.3%), search for social support (20%), self-control (10%). Among the mechanisms of psychological protection are substitution (26.67%), displacement (16.67%) and denial (23.33%). High self-control (23.3%), acceptance of responsibility (20%) and problem-oriented coping (16.67%) prevail among students of the 4th year. Such psychological defense mechanisms as compensation (26.67%), hypercompensation (17%), and rationalization (13.33%) dominate. Conclusions. According to the results of the research, students of the 1st year are characterized by avoiding a difficult situation and shifting responsibility to others, while students of the 4th year are characterized by analyzing and solving a difficult situation. Among the mechanisms of psychological protection for students of the 1st year, substitution prevails, for students of the 4th year - compensation.
Determination of the manifestation of psychological protection and coping behavior in students of 1-4 courses
Підлубний В. Л. - ORCID: 0000-0001-9371-9855, Лашкул Д. А. - ORCID: 0000-0001-7802-3550.
Keywords: психологічний захист; копінг-стратегії; важкі життєві ситуації; студенти; psychological protection; coping strategies; difficult life situations; students