Окиснення 2-(5-(хінолін-2-іл)-1,2,4-триазол-3-іл)тіо)етанової кислоти та її естерів до 3-ілсульфініл- та 3-ілсульфонілпохідних - Каплаушенко, Андрій Григорович; Панасенко, Олександр Іванович; Кучерявий, Ю. М.; Каплаушенко, Т. Н.; Панасенко, А. И.; Кучерявый, Ю. Н.; Kaplaushenko, T. M.; Panasenko, O. I.; Kucheryavyi, Yu. M. (My University, 2016)
Однією з пріоритетних задач сучасної фармацевтичної науки є синтез біологічно активних сполук та створення на їх основі нових високоефективних лікарських засобів, які б могли конкурувати з дорогими імпортними препаратами. Велику зацікавленість у цьому плані викликають гетероциклічні системи, зокрема 3-тіопохідні 1,2,4-триазолу, що містять хіноліновий радикал у п’ятому положенні 1,2,4-триазолового циклу. Ядро 1,2,4-триазолу є структурним фрагментом багатьох синтетичних лікарських засобів з протигрибковою (флуконазол, інтраконазол), антидепресивною (тразодон, альпразолам), противірусною (тіотриазолін), гепатопротекторною та ранозагоювальною активністю. Високі біологічні властивості виявлено також у речовин, що містять хінолінові замісники. Таким чином, синтез нових молекул у ряду похідних 1,2,4-триазолу є перспективним та актуальним напрямком науки, має теоретичну і практичну значимість. Одной из приоритетных задач современной фармацевтической науки является синтез биологически активных соединений и создание на их основе новых высокоэффективных лекарственных средств, которые могли бы конкурировать с дорогими импортными препаратами. Большой интерес в этом плане вызывают гетероциклические системы, в том числе 3-тиопроизводные 1,2,4-триазола, содержащие хинолиновый радикал в пятом положении 1,2,4-триазолового цикла. Ядро 1,2,4-триазола является структурным фрагментом многих синтетических лекарственных средств с противогрибковой (флуконазол, итраконазол), антидепрессивной (тразодон, альпразолам), противовирусной (тиотриазолин), гепатопротекторной и ранозаживляющей активностью. Высокие биологические свойства обнаружены также у веществ, содержащих хинолиновые заместители. Таким образом, синтез новых молекул в ряде производных 1,2,4-триазола является перспективным и актуальным направлением науки, имеет теоретическую и практическую значимость. One of priority tasks of modern pharmaceutical science is the synthesis of biologically active compounds and creation of new highly effective drugs which could compete with expensive imported medicines. The heterocyclic systems, including a 3-thioderivatives of 1,2,4-triazoles containing quinoline radical in the fifth position of 1,2,4-triazole cycle cause the interest in this branch of chemistry. The nucleus of 1,2,4-triazole is a structural fragment of many synthetic drugs with antifungal (fluconazole, itraconazole) antidepressant (trazodone, alprazolam), antiviral (thiotriazolin), hepatoprotective and wound healing activities. High biological properties also have been found in substances containing quinoline substituents. So, the synthesis of new molecules in the range of 1,2,4-triazole derivatives is prospective and actual direction of science. It has theoretical and practical significance.
Окисление 2-(5-(хинолин-2-ил)-1,2,4-триазол-3-ил)тио)-этановой кислоты и ее эфиров до 3-илсульфинил- и 3-илсульфонилпроизводных
Oxydation of 2-(5-(quinoline-2-yl)-1,2,4-triazole-3-yl)thio)ethanoic acid and its esters to 3-ylsulfonyl- and 3-ylsulfinylderivatives
Keywords: 1,2,4-триазол; синтез; хімічні властивост; хромато-мас-спектрометрія; 1,2,4-триазол; синтез; химические свойства; хромато-масс-спектрометрия; 1,2,4-triazole; synthesis; chemical properties; HPLC-MS