Дослідження чинників корупційних ризиків у фармацевтичній діяльності - Аніщенко, Михайло Анатолійович; Anishchenko, M. А. (My University, 2022)
У статті здійснено аналіз вітчизняного законодавства, яке регулює питання щодо припинення дії реєстраційного посвідчення на лікарський засіб, визначено основні проблемні питання та корупційні ризики, а також окреслено напрями подолання та мінімізації чинників корупційних ризиків у фармацевтичній діяльності. Обґрунтовано думку, що на сьогодні фармацевтична сфера потребує глобального переформатування з метою захисту загальносуспільних інтересів та реалізації законних прав та інтересів громадян. Проаналізовано Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про лікарські засоби», основна мета якого обмеження обігу лікарських засобів, виробництво яких розташовано на території Російської Федерації або Республіки Білорусь. Визначено основні корупційні ризики. Розглянуто та окреслено законодавчу неврегульованість при виникненні таких корупційних чинників як зловживання критеріями для зупинення реєстраційного посвідчення лікарського засобу з метою усунення фармацевтичних компаній з ринку, необґрунтований підхід до вибору фармацевтичних компаній для припинення обігу їх лікарських засобів, відсутність визначеної процедури поновлення реєстраційного посвідчення лікарського засобу як можливість корупційних зловживань, лобіювання інтересів окремих суб’єктів господарювання через наявність конфлікту інтересів у членів Комісії МОЗ України. Констатовано, що вихід окремих іноземних фармацевтичних компаній матиме певні негативні наслідки: хворі не отримають життєво важливі лікарські засоби, збільшаться витрати бюджетних коштів при закупівлі ліків, суттєво може погіршитися якість медичних препаратів, ціни на ліки збільшаться, значно зменшаться надходження в бюджет України, люди втратять роботу. Зроблено висновок, що корупційні ризики у фармацевтичному секторі виникають у першу чергу через неврегульованість нормативно-правової бази, відсутність належного управлінського контролю, підзвітності та прозорості. Надано пропозиції щодо внесення змін у чинне законодавство, яке регламентує діяльність у даному напрямі. The article analyzes domestic legislation that regulates issues related to the termination of the registration certificate for a medicinal product, identifies the main problematic issues and corruption factors, and also outlines directions for overcoming and minimizing corruption factors in pharmaceutical activity. The opinion that today the pharmaceutical sphere needs a global reformatting in order to protect the public interests and realize the legal rights and interests of citizens is well-founded. The Law of Ukraine "On Amendments to the Law of Ukraine "On Medicinal Products", the main purpose of which is to limit the circulation of medicinal products, the production of which is located in the territory of the Russian Federation or the Republic of Belarus, was analyzed. The main corruption factors are identified. The legislative irregularity in the event of the emergence of such corruption factors as the abuse of criteria for stopping the registration certificate of a medicinal product in order to eliminate pharmaceutical companies from the market, an unreasonable approach to the choice of pharmaceutical companies to stop the circulation of their medicinal products, the absence of a defined procedure for renewing the registration certificate of a medicinal product as an opportunity is considered and outlined corruption abuses, lobbying of the interests of individual business entities due to the presence of a conflict of interests among the members of the Commission of the Ministry of Health of Ukraine. It has been established that the withdrawal of certain foreign pharmaceutical companies will have certain negative consequences: patients will not receive vital medicines, the expenditure of budget funds for the purchase of medicines will increase, the quality of medical preparations may significantly deteriorate, the prices of medicines will increase, revenues to the budget of Ukraine will significantly decrease, people will lose work It was concluded that corruption factors in the pharmaceutical sector arise primarily due to the unsettled regulatory framework, lack of proper management control, accountability and transparency. Proposals have been made to amend the current legislation regulating activities in this area.
Research of factors of corruption risks in pharmaceutical activity
Keywords: фармацевтичний ринок; припинення та поновлення дії реєстраційного посвідчення; подолання та мінімізація корупційних ризиків; законодавча база; неправомірні рішення; pharmaceutical market; termination and renewal of the registration certificate; overcoming and minimizing corruption factors; legal basis; illegal decisions