Парадигма медичної географії у сучасний період - Гребняк, Микола Петрович; Кірсанова, Олена Валентинівна; Таранов, Володимир Володимирович; Мікрюкова, Н. Г. (My University, 2021)
Обґрунтувати парадигму медичної географії у сучасний період Матеріали та методи. У роботі використовували бібліосемантичний, медико-географічний, структурнологічний та аналітичний методи. Результати. Медична географія – наука, що вивчає вплив геоактивного простору на здоров’я людини, закони географічного поширення хвороб та інших патологічних станів серед населення. Пріоритетна мета медичної географії полягає у встановленні причинно-наслідкового зв’язку, що детермінує вплив біологічних/абіотичних чинників на здоров’я та є основою обґрунтування заходів зі збереження і зміцнення громадського здоров’я. Висновки. У результаті проведеного дослідження обґрунтована парадигма медичної географії складається з наступних блоків: мета, завдання, принципи, розділи, географічні фактори, громадське здоров’я, медико-географічна причинно-наслідкова діагностика, пріоритетні напрямки дослідження несприятливого впливу довкілля на здоров’я населення, профілактика несприятливого впливу довкілля на здоров’я населення. Системоутворюючою ланкою медичної географії є блок «Медико-географічна причинно-наслідкова діагностика», складовими якої є статистичні критерії, індикаторна патологія, ендемічні хвороби, географічна патологія та геопатогенні зони. Обосновать парадигму медицинской географии в современный период. Материалы и методы. В работе использовали библиосемантический, медико-географический, структурнологический и аналитический методы. Результаты. Медицинская география – наука, изучающая влияние геоактивного пространства на здоровье человека, законы географического распространения болезней и других патологических состояний среди населения. Приоритетная цель медицинской географии заключается в установлении причинно-следственной связи, детерминирует влияние биологических / абиотических факторов на здоровье и является основой обоснования мероприятий по сохранению и укреплению общественного здоровья. Выводы. В результате проведенного исследования обоснована парадигма медицинской географии состоит из следующих блоков: цель, задачи, принципы, разделы, географические факторы, общественное здоровье, медикогеографическая причинно-следственная диагностика, приоритетные направления исследования неблагоприятного влияния окружающей среды на здоровье населения, профилактика неблагоприятного влияния окружающей среды на здоровье населения. Системообразующим звеном медицинской географии является блок «Медико-географическая причинно-следственная диагностика», составляющими которой являются статистические критерии, индикаторная патология, эндемические болезни, географическая патология и геопатогенные зоны. Substantiate the paradigm of medical geography in the modern period. Materials and methods. The work used bibliosemantic, medico-geographical, structural-logical and analytical methods.Results. Medical geography is a science that studies the influence of geoactive space on human health, the laws of the geographical spread of diseases and other pathological conditions among the population. The priority goal of medical geography is to establish a causal relationship, determines the influence of biological / abiotic factors on health and is the basis for justifying measures to preserve and strengthen public health. Conclusions. As a result of the study, the paradigm of medical geography has been substantiated and consists of the following blocks: purpose, objectives, principles, sections, geographical factors, public health, medico-geographical cause-andeffect diagnostics, priority research areas of the adverse environmental impact on public health, prevention of adverse environmental impacts. environment on public health. The backbone link of medical geography is the block "Medical and geographical causal diagnostics", the components of which are statistical criteria, indicator pathology, endemic diseases, geographical pathology and geopathogenic zones.
Парадигма медицинской географии в современный период
The paradigm of medical geography in the modern period
Keywords: медична географія; вплив довкілля на здоров’я; природні фактори; медицинская география; влияние окружающей среды на здоровье; природные факторы; medical geography; the impact of the environment on health; natural factors