Иммуногистохимические особенности коллаген-синтезирующей функции основных структурных компонентов матки плодов от матерей с осложненной беременностью - Марковский, В. Д.; Куприянова, Л. С.; Дегтярь, О. Ю.; Марковський, В. Д.; Купріянова, Л. С.; Дегтяр, О. Ю.; Markowski, V. D.; Kupriyanova, L. S.; Degtar, O. Yu. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
С целью установления особенностей коллаген-синтезирующей функции основных компонентов матки плодов изучили строение органа у 41 плода. Использовали антропометрический, органометрический, гистологический, гистохимический, иммуногистохимический и статистический методы исследования. Иммуногистохимическим методом установлено нарушение коллагенообразования, что проявляется усилением синтеза коллагенов I и III типов наряду со снижением содержания коллагена IV типа в соединительной ткани слоев стенки матки. Описанные изменения могут способствовать развитию несостоятельности стенки матки, проявиться в дальнейшем нарушением репродуктивной функции и быть одним из проявлений дисплазии соединительной ткани у плодов и новорожденных от матерей, беременность которых осложнена преэклампсией различной степени тяжести. З метою виявлення особливостей колаген-синтезуючої функції основних компонентів матки плодів вивчили будову органа 41 плода. Використали антропометричний, органометричний, гістологічний, гістохімічний, імуногістохімічний і статистичний методи дослідження. Імуногістохімічним методом встановили порушення колагеноутворення, що проявляється посиленням синтезу колагенів I і III типів поряд зі зниженням вмісту колагену IV типу в сполучній тканині шарів стінки матки. Ці зміни можуть призводити до розвитку функціональної недостатності стінки матки, надалі проявитися порушенням репродуктивної функції та бути одним із проявів дисплазії сполучної тканини у плодів і новонароджених від матерів, вагітність яких ускладнена преклампсією різного ступеня тяжкості. Aim. To identify features of collagen-synthesizing function of the main components of the uterus of the fetuses. Methods and results. 41 fetuses body structure were studied. Anthropometric, organometric, histological, histochemical, immunohistochemical and statistical methods were used. Immunohistochemistry results found a violation of collagen synthesis. Collagen types I and III production was increased and collagen type IV – decreased. Conclusion. This connective tissue peculiarities in uterus wall layers may contribute to the development of the tissue dysplasia and reproducetive dysfunction in the future.
Імуногістохімічні особливості колаген-синтезуючої функції основних структурних компонентів матки плодів від матерів з ускладненою вагітністю
Immunohistochemical peculiarities of collagen-synthesis function of the main structural components of the uterus of the fetuses from mothers with complicated pregnancies
Keywords: беременности осложнения; плод; матка; преэклампсия; соединительная ткань; вагітності ускладнення; плід; матка; прееклампсія; сполучна тканина; Pregnancy Complications; Fetus; Uterus; Pre-Eclampsia; Connective Tissue