Стан тромбоцитарної ланки гемостазу у хворих на хронічні неспецифічні запальні захворювання статевих органів - Соколовська, Ірина Анатоліївна; Сушко, Юрій Дмитрович; Торгун, Вячеслав Петрович; Берегова, О. Г.; Кожушна, Анна Олександрівна (Запорізький державний медичний університет, 2011)
Збільшення адгезивно-агрегаційних властивостей тромбоцитів вказує на ріст схильності до утворення тромбів у хворих на хронічні неспецифічні запальні захворювання статевих органів. Визначені порушення функції тромбоцитарної ланки гемостазу і зниження відносного рівня фактора Вілебранда в плазмі крові довели ризик розвитку тромбозів у пацієнтів з наступним розвитком геморагій за рахунок виснаження фактора Вілебранда и втрати тромбоцитів. Увеличение адгезивно-агрегационных свойств тромбоцитов указывает на повышение склонности к тромбообразованию у больных с хроническими неспецифическими заболеваниями половых органов. Выделенные нарушения функций тромбоцитарного звена гемостаза и снижение относительного уровня фактора Вилебранда в плазме крови говорят о риске развития тромбозов у пациентов с последующим развитием геморрагий за счет истощения фактора Вилебранда и потери тромбоцитов. The increase of adhesive-aggregative properties of thrombocytes indicates the increase of propensity to thromb formation in patients with chronic nonspecific diseases of genitals. Disorders of thrombocyte gemostasis link functions and decrease of relative level of FV in plasma testify to the risk of thromboses development for patients with subsequent development of gemorragies due to exhaustion of FV and losses of thrombocytes.
Keywords: гемостаз; хронічні неспецифічні запальні захворювання статевих органів; гемостаз; хронические неспецифические воспалительные заболевания половых органов; hemostasis; chronic non-specific inflammatory diseases of genitals