Ентеровірусні інфекції: сучасні клініко-епідеміологічні особливості - Усачова, Олена Віталіївна; Рябоконь, Олена Вячеславівна; Камишний, Олександр Михайлович; Задирака, Денис Анатолійович; Пахольчук, Тетяна Миколаївна; Usacheva, E. V.; Ryabokon, Е. V.; Kamyshnyi, A. M.; Zadiraka, D. A.; Pakholchuk, T. M. (Запорізький державний медичний університет, 2017)
Останніми роками намітилась чітка тенденція активізації ентеровірусної інфекції (ЕВІ) у світі, про що свідчить постійна реєстрація в різних країнах епідеміологічних підйомів захворюваності та спалахів. ЕВ – поширені збудники інфекційних хвороб серед дітей і дорослих. До того ж ці збудники викликають ураження різних органів і тканин, що призводить до різноманітності клінічної картини ЕВІ в пацієнтів різних вікових груп. Усе це ускладнює діагностику окремих клінічних форм ЕВІ та вирішення питань щодо протиепідемічних заходів і лікування. Мета роботи – поліпшити діагностику ЕВІ в дітей і дорослих на підставі аналізу епідеміологічних особливостей окремих клінічних форм ЕВІ сезону 2016 року. Матеріали та методи. Робота виконана в рамках реалізації грантової угоди між Запорізьким державним медичним університетом (ЗДМУ) та Регіональним навчальним центром із наукових досліджень у системі охорони здоров’я (Республіка Казахстан). Проаналізовано медичну документацію 185 стаціонарних пацієнтів, які мали клінічні симптоми, що реєструються під час різних форм ЕВІ. За результатами ПЛР на наявність РНК ЕВ у фекаліях або лікворі, що здійснена в лабораторії молекулярно-генетичних досліджень ЗДМУ, виділені групи з і без ЕВІ. Результати. У 36,7 % (68 хворих) виявили ЕВ. Серед них превалювали пацієнти з менінгітом (35). По 9 хворих мали такі клінічні форми ЕВІ: екзантема, гастроентерит і герпангіна; відзначений підйом захворюваності ЕВІ в серпні–листопаді, превалювання ЕВ менінгітів у серпні–вересні, ЕВ екзантем – у листопаді. Частіше ЕВІ реєструються в дітей 7–12 років і в дітей раннього віку з домінуванням у дітей шкільного віку менінгітів, раннього віку – екзантем. Висновки. ЕВІ – поширені збудники менінгітів, екзантем і везикульозного ураження ротової порожнини дітей раннього й молодшого шкільного віку. Трапляються чітка сезонність і вікові особливості певних клінічних форм ЕВІ. It has been a clear increase in the number of enteroviral infection (EI) activation in recent years. EI are the widespread agents of infectious diseases in children and adults. Moreover this virus affects various organs and tissues and it results in different symptoms of EI in patients of different age groups. All these facts lead to the difficulties in diagnostics, treatment and prophylactics of the EI clinical forms. Aim of the study was to improve diagnostics of the enteroviral infections (EVI) in children and adults based on the epidemiological features of the definitive clinical forms in season 2016. Materials and Methods. The study was carried out as a part of the Grant Agreement between Zaporizhzhia State Medical University (ZSMU) and “Regional Training Centre of Research in the HealthCare System” (the Republic of Kazakhstan). 185 patient’s medical documentation was analyzed in the inpatient department. Only symptomatic patients with clinical manifestation of enteroviral infection different forms were included into the study. Polymerase chain reaction (PCR) was used for enteroviruses detection. Results and Discussion: Enterovirus was identified in biological liquids in 36.7 % (68 patients) of cases. Patients with meningitis (35) prevailed among them. Other 9 patients had: exanthema, gastroenteritis, herpangina. An increase in the incidence of morbidity has been noted in August–November with the prevalence of meningitis in August–September, herpangina – in November. Most frequently EVI was detected in children aged 7–12 years and in young children. Meningitis dominated in school-aged children, exanthema – in children up to 3 years old. Conclusions. EVI is widespread cause of meningitis, vesicular or ulcerative lesions of the posterior oropharyngeal structures and exanthemas in young and early school-age children. Clear association between season and age features with type of the EVI clinical manifestation has been noted.
Enteroviral infections: modern clinical, epidemiological features
Keywords: ентеровірусні інфекції; епідеміологічні особливості; дорослі; діти; enteroviral infection; epidemiology; adults; children