Safety II - інновація сучасної анестезіології та інтенсивної терапії - Воротинцев, Сергій Іванович (My University, 2019)
Оскільки соціально-технічні системи, від яких залежить охорона здоров’я, стають все більш складними, очевидно, що підходи до безпеки пацієнтів Safety I будуть неадекватними як у довгостроковій, так і короткостроковій перспективі. Тому прийняття нової парадигми Safety II не має бути тяжким вибором. Проте шлях вперед не полягає у заміні Safety I на Safety II, а скоріше на поєднанні двох способів мислення (рис. 1). Досі залишається так, що більшість несприятливих подій є відносно простими (або їх можна розглядати як відносно прості без серйозних наслідків), і тому вони можуть розглядатися звичними способами. Але зростає кількість випадків, коли такий підхід не буде працювати. Для них необхідно використовувати підхід Safety II, який по суті означає прийняття «еластичного», «пружного» погляду на охорону здоров’я Safety II — це перш за все інший погляд на безпеку, а отже, і інший спосіб застосування багатьох знайомих методів і технік. Крім того, Safety II також потребує використання своїх особистих методів для оцінки «речей, які відбуваються правильно», аналізувати їх і керувати «мінливістю продуктивності», а не просто обмежувати її.