Морфолого-анатомічні ознаки надземних органів Camelina microcarpa Andrz - Лісова, Тетяна Олександрівна; Тржецинський, Сергій Дмитрович; Lisova, T. O.; Trzhetsynskyi, S. D. (My University, 2023)
Актуальність. Рижій дрібноплодий (Camelina microcarpa Andrz.) – вид однорічної озимої трав’янистої рослини, який належить до роду Рижій (Camelina Crantz) родини капустяних (Brassicaceae). У доступних джерелах наукової літератури немає інформації про морфолого-анатомічне дослідження рижію дрібноплодого. Мета дослідження – визначити діагностичні морфологічні та анатомічні ознаки сировини рижію дрібноплодого. Матеріали та методи. Для вивчення морфологічної будови сировини використовували лупу та бінокулярний мікроскоп. Анатомічну будову вивчали за загальноприйнятими методиками мікроскопічного аналізу. Діагностичні мікроскопічні ознаки фіксували за допомогою мікроскопа Granum N-180 M за збільшення у 10, 40, 100 разів. Фотофіксацію результатів здійснювали за допомогою відеонасадки DC 1300. Результати дослідження. На основі проведеного морфолого-анатомічного дослідження фрагментів сировини Camelina microcarpa Andrz. встановлено наявність певних ознак. Actuality. Camelina microcarpa Andrz is a species of annual winter herbaceous plant belonging to the genus Camelina Crantz, in the family Brassicaceae. There is no information available in the accessible scientific literature regarding the morpho-anatomical study of Сamelina microcarpa. Aim. Determine diagnostic morphological anatomical and features of raw materials Camelina microcarpa Andrz. Material and methods. To determine the diagnostic morphological and anatomical features of the raw material of Camelina microcarpa Andrz. For the study of the morphological structure of the raw material, a magnifying glass and a binocular microscope were used. The anatomical structure was examined using commonly accepted methods of microscopic analysis. Diagnostic microscopic features were recorded using a Granum N-180 M microscope at magnifications of 10, 40, and 100 times. The results were captured using a DC 1300 video attachment for photo documentation. Research results. Based on the conducted morphological and anatomical study of Camelina microcarpa Andrz. raw material fragments, the presence of certain characteristics has been established.
Morphological and anatomical characteristics of aerial part Camelina microocarpa Andrz
Лісова Т. О. - ORCID: 0000-0001-6976-8630; Тржецинський С. Д. - ORCID: 0000-0002-5219-3313.
Keywords: рижій дрібноплодий; трава; листок; стебло; квітка; Camelina microcarpa Andrz.; herb; leaves; stem; flower