Особливості когнітивних та тривожно-депресивних розладів у хворих, які перенесли мозковий ішемічний інсульт під час воєнного стану - Козьолкін, Олександр Анатолійович; Мєдвєдкова, Світлана Олександрівна; Дронова, Анастасія Олександрівна; Рунчева, Катерина Андріївна; Гущенко, В. С.; Kozyolkin, O. A.; Medvedkova, S. O.; Dronova, A. O.; Runcheva, K. A.; Gushchenko, V. S. (My University, 2024)
Вступ. Сьогодні загальновизнано, що поєднання когнітивних і депресивних розладів є дуже поширеним явищем. Війна пов’язана з постійним емоційним напруженням і стресом, що зумовлює надмірне збудження нервової системи. Це спричиняє підвищення ризику розвитку гострого порушення мозкового кровообігу і зниження когнітивних функцій. Мета. Виявлення особливостей когнітивних та тривожно-депресивних розладів у хворих, які перенесли мозковий ішемічний інсульт (МІІ) під час воєнного стану, шляхом тестування з використанням сучасних шкал. Матеріали та методи. Проведено обстеження 50 пацієнтів з МІІ у ранньому відновному періоді захворювання на кафедрі неврології ЗДМФУ на базі відділення реабілітації КНП «Міська лікарня № 6» ЗМР, медіана віку яких становила – 61 (57; 66) роки. Серед обстежених було 27 (54 %) чоловіків та 23 жінки (46 %). Пацієнти були розподілені на основну групу, яка складала 25 хворих (жінок (48 %), чоловіків (52 %) медіана віку – 63 (58,5; 67,5) роки, які перенесли МІІ під час воєнного стану та групу порівняння – 25 пацієнтів (жінок (44 %), чоловіків (56 %), медіана віку – 61 (57; 63) рік), які перенесли МІІ у мирний час. Усім було проведено комплексне клініко-неврологічне обстеження з оцінкою когнітивних та психоемоційних порушень за допомогою сучасних шкал. Результати. При проведенні порівняльного аналізу в досліджуваних групах виявлено статистично значущі відмінності за шкалою Бека та опитувальником PHQ‑9 (p<0,05). Достовірна відмінність показників за опитувальником PHQ‑9 визначалась в доменах «зацікавленість» (р=0,16), «сон» (р=0,030), «апетит» (р=0,015), «сповільнення мови» (р=0,02). Під час проведення кореляційного аналізу показників основної групи визначено достовірний зв’язок між шкалою NIHSS та mRS (p<0,05) та середньої сили кореляційний зв’язок між шкалою MоCA та опитувальником (PHQ‑9) (p<0,05). Висновки. Пацієнти, що перенесли МІІ під час воєнного стану потребують ранньої діагностики когнітивних та афективних розладів з використанням сучасних шкал для своєчасного надання їм кваліфікованої лікарської допомоги та запобігання виникнення несприятливих наслідків для їхнього життя. Introduction. It is now generally recognized that the co-occurrence of cognitive and depressive disorders is highly prevalent. War is associated with constant emotional tension and stress, which causes excessive arousal of the nervous system. This leads to an increased risk of acute cerebrovascular accident and cognitive function. Aim. To identify the features of cognitive and anxiety-depressive disorders in patients who suffered cerebral ischaemic stroke during martial law by testing using modern scales. Materials and methods. The total of 50 patients with cerebral ischaemic stroke in the early recovery period of the disease we examined in the Department of Neurology of the ZSMPhU. The median age of the patients was 61 (57; 66) years. There were 27 men (54 %) and 23 women (46 %). The patients were divided into the main group, which consisted of 25 patients (women (48 %), men (52 %), median age – 63 (58.5; 67.5) years) who had suffered cerebral ischaemic stroke during martial law; and a comparison group – 25 patients (women (44 %), men (56 %), median age – 61 (57; 63) years) who had suffered a cerebral ischaemic stroke during peacetime. All patients were evaluated through a comprehensive clinical and neurological examination, with the assessment of cognitive and psycho-emotional impairments using modern scales. Results. A comparative analysis of the study groups revealed statistically significant differences in the Beck’s Depression Inventory and the Patient Health Questionnaire (PHQ‑9) (p<0.05). A significant difference in the PHQ‑9 scores was determined in the domains of «interest» (p=0.16), «sleep» (p=0.030), «appetite» (p=0.015), «slowed speech» (p=0.02). The correlation analysis of the main group indicators revealed a significant relationship between the NIHSS and mRS scales (p<0.05) and a medium correlation between the MoCA scale and the PHQ‑9 (p<0.05). Conclusions. Patients who had suffered cerebral ischaemic stroke during martial law require early diagnosis of cognitive and affective disorders using modern scales to provide timely qualified medical care and prevent adverse consequences for their lives.
Features of cognitive and anxiety-depressive disorders in patients who suffered cerebral ischaemic stroke during martial law
Keywords: воєнний стан; інсульт; психоемоційні порушення; martial law; stroke; psycho-emotional disorders