Методична розробка до практичного заняття по темі "Психологія та патопсихологія свідомості " для студентів 4 курсу медичного факультету (спеціальність "Стоматологія") - Чугунов, Вадим Віталійович (Запорізький державний медичний університет, 2020)
Свідомість визначають як вищу, специфічну людську форму відображення дійсності. Окрім такого філософського поняття свідомості є і медичні крітерії, які дають змогу встановити порушення свідомості. Вони були введені німецьким вченим Ясперсом:1) порушення алопсихічної та аутопсихічної орієнтації, 2) порушення процесу мислення,3) фрагментація сприйняття, 4) мнестичні порушення на період розладу свідомості, 5) пароксизмальність такого розладу. В практичній роботі кожного лікаря будуть трапляться клінічні ситуації, коли у хворих треба встановити наявність кількісних чи якісних порушень свідомості.