Результаты эндоваскулярного лечения стено-окклюзионного поражения подключичной артерии - Волошин, А. Н.; Матерухин, А. Н.; Карнаух, П. Л.; Полковников, А. Ю.; Волошин, Олександр Миколайович; Матерухін, Аркадій Миколайович; Карнаух, П. Л.; Полковніков, Олексій Юрійович; Voloshyn, O. M.; Materuhin, A. M.; Karnauh, P. I.; Polkovnikov, O. Yu. (My University, 2016)
Оценить результаты эндоваскулярного лечения больных со стено-окклюзионными поражениями подключичной артерии (ПКлА). Материалы и методы. Проведен проспективный анализ результатов эндоваскулярного лечения 17 пациентов с атеросклеротическим поражением ПКлА. У 3 пациентов диагностирована полная окклюзия ПКлА более 1 см проксимальнее позвоночной артерии, у 7 — стеноз ПКлА более 90 %, еще у 7 пациентов — стеноз от 60 до 90 %. Результаты. В ходе эндоваскулярного лечения не зафиксировано ни одного серьезного осложнения, которое требовало бы дополнительной хирургической коррекции. У всех больных удалось восстановить проходимость ПКлА с имплантацией нитинолового стента. Средняя продолжительность пребывания больных в стационаре — (6 ± 3) дня. Через 12 мес после эндоваскулярной реканализации ПКлА объемная скорость кровотока в зоне имплантации стента составила (124,4 ± 89,8) мл/мин. Выводы. Использование эндоваскулярных методов при атеросклеротическом поражении ПКлА позволяет добиться удовлетворительных результатов лечения в кратчайшие сроки с минимальной операционной травмой. Оцінити результати ендоваскулярного лікування хворих зі стено-оклюзійними ураженнями підключичної артерії (ПКлА). Матеріали та методи. Проведено проспективний аналіз результатів ендоваскулярного лікування 17 пацієнтів з атеросклеротичним ураженням ПКлА. У 3 пацієнтів діагностовано повну оклюзію ПКлА понад 1 см проксимальніше за хребтову артерію, у 7 хворих — стеноз ПКлА понад 90 %, ще у 7 — стеноз від 60 до 90 %. Результати. Під час ендоваскулярного лікування не зафіксовано жодного серйозного ускладнення, яке вимагало додаткової хірургічної корекції. В усіх хворих вдалося відновити прохідність ПКлА з імплантацією нітинолових стентів. Через 12 міс після ендоваскулярної реканалізації ПКлА об’ємна швидкість кровотоку в зоні імплантації стента становила (124,4 ± 89,8) мл/хв. Середня тривалість перебування хворих у стаціонарі — (6 ± 3) дні. Висновки. Використання ендоваскулярних методів при атеросклеротичному ураженні ПКлА дає змогу отримати задовільні результати лікування в найкоротші терміни із мінімальною операційною травмою. To evaluate endovascular treatment results of patients with subclavian artery (SBcA) steno-occlusive lesions. Materials and methods. A prospective analysis of results of the endovascular treatment of 17 patients with SBcA atherosclerotic lesions. In 3 patients was diagnosed complete SBcA occlusion more than 1 cm, in 7 patients — SBcA stenosis of more than 90 % proximaly to the vertebral artery, and 7 — stenosis of 60 to 90 %. Results. During endovascular treatment wasn’t founded serious complications that needs further surgical correction. In all patients turned out well to restore patency of SBcA with implantation of nitinol stents. In 12 months after endovascular recanalization SBcA space velocity of blood flow in the area of the stent implantation was (124.4 ± 89.8) ml/min. The average duration of stay of patients in hospital — (6 ± 3) days. Conclusions. Using endovascular treatments in atherosclerotic lesions of SBcA allows to achieve satisfactory treatment results in the shortest time with minimal surgical trauma.
Результати ендоваскулярного лікування стено-оклюзійного ураження підключичної артерії
The results of subclavian artery atherosclerotic disease endovascular treatment
Keywords: подключичная артерия; синдром подключично-позвоночного обкрадывания; підключична артерія; синдром підключично-хребтового обкрадання; subclavian artery; subclavian-vertebral steal syndrome