Молекулярні аспекти виникнення резистентності бактерій до антибіотиків - Поліщук, Наталія Миколаївна; Матильонок, Тетяна Юріївна; Кирик, Д. Л.; Аліменко, Ю. Л.; Polishchuk, N. M.; Matylonok, T. Yu.; Kyryk, D. L.; Alimenko, Yu. L. (My University, 2021)
Антибіотикорезистентність є однією з найважливіших медичних проблем сьогодення, яку Всесвітня організація охорони здоров’я вважає глобальною загрозою здоров’ю населення. Згідно літературних даних, серйозну проблему для медичних закладів складають бактерії групи ESKAPE: Enterococcus faecium et faecium (резистентні до ванкоміцину), Staphylococcus aureus (резистентні до метициліну), Klebsiella pneumoniae, Enterobacter spp., Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa, яким властиве формування багатоповерхневих біоплівок з низькою проникністю матриксу. Процес формування біоплівок контролює сигнальна система Quorum sensing, яка, в свою чергу, контролює синтез токсинів і ферментів. Фенотипи ванкоміцинрезистентних ентерококів (VanA, VanB) володіють генами, що входять до складу транспозону Tn 1546, який може переміщуватись з хромосомної ДНК у плазміди і передаватись метицилінрезистентним S.aureus, що призводить до утворення більш агресивних штамів MRSA. Резистентність до β-лактамних антибіотиків представників родини Enterobacterales пов’язана із здатністю цих мікроорганізмів продукувати β-лактамази та карбапенемази. Не менш важливою проблемою стає формування стійкості бактерій до аміноглікозидів через наявність аміноглікозидмодифікуючих ферментів, та до макролідів, резистентність до яких обумовлена набуттям бактеріями модифікацій мішені. Для ефективної боротьби з антибіотикорезистентністю необхідно створити умови для вивчення і отримання нових фактичних даних про механізми формування стійкості до АБ. Antibiotic resistance is one of the most important medical problems today, which the World Health Organization considers a global threat to public health. According to the literature, a serious problem for medical institutions are bacteria of the ESKAPE group: Enterococcus faecium et faecium (resistant to vancomycin), Staphylococcus aureus (resistant to methicillin), Klebsiella pneumoniae, Enterobacter spp., Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa. The process of biofilm formation is controlled by the Quorum sensing signaling system, which, in turn, controls the synthesis of toxins and enzymes. Phenotypes of vancomycinresistant enterococci (VanA, VanB) with genes are part of the Tn 1546 transposon, which can move from chromosomal DNA to plasmids and be transmitted to methicillin-resistant S.aureus, which leads to the formation of more aggressive strains of MRSA. Resistance to β-lactam AB of members of the family Enterobacterales is associated with the β-lactamases and сarbapenemases. No less important is the formation of bacterial resistance to aminoglycosides due to the presence of aminoglycoside-modifying enzymes, and resistance to macrolides, which is caused by bacterial target modifications acquisition. To effectively combat antibiotic resistance, it is necessary to lay the groundwork for studying and obtaining new factual data on the mechanisms of AB resistance formatio.
Molecular aspects of bacterial resistance to antibiotics
Keywords: антибіотикорезистентність; біоплівка; система Quorum sensing; β-лактамази; карбапенемази; ПЛР-РЧ; antibiotic resistance; biofilm; Quorum sensing system; β-lactamases; carbapenemases; PCR-RТ