Обґрунтування тактики антибактеріальної терапії у дітей, хворих на гострий обструктивний бронхіт бактеріального генезу - Леженко, Геннадій Олександрович; Пашкова, Олена Єгорівна; Lezhenko, G. O.; Pashkova, O. E.; Леженко, Г. А.; Пашкова, Е. Е. (My University, 2015)
В роботі подано результати проведення бактеріологічного моніторингу 217 дітей раннього віку з м. Запоріжжя та Запорізької області, хворих на гострий обструктивний бронхіт. Встановлено, що в 53 % випадків збудником гострого обструктивного бронхіту була бактеріальна мікрофлора, серед якої провідне місце посідали Streptococcus pneumoniaе (43,5 %) та Haemophilus influenzae (33,0 %). Проведений аналіз антибіотикограм показав, що найбільшу чутливість дані мікроорганізми виявляли щодо цефалоспоринів ІІІ покоління (100 %). За результатами отриманих даних обґрунтовано доцільність застосування цефподоксиму проксетилу як стартового антибактеріального препарату в терапії гострого обструктивного бронхіту у дітей раннього віку. The study presents the results of antibacterial monitoring in 217 infants, who are residents of Zaporizhzhia and Zaporizhzhia region, with acute obstructive bronchitis. It is found that in 53 % of cases, the causative agent of acute obstructive bronchitis was bacterial microflora, among which the leading places belonged to Streptococcus pneumoniae (43.5 %) and Haemophilus influenzae (33.0 %). The analysis of antibioticogram showed that these microorganisms had the greatest sensitivity to third-generation cephalosporins (100 %). According to the findings, the feasibility of using cefpodoxime proxetil as an initial antibacterial agent in the treatment of acute obstructive bronchitis in infants was proved. В работе приведены результаты бактериологического мониторинга 217 детей раннего возраста из г. Запорожья и Запорожской области, больных острым обструктивным бронхитом. Установлено, что в 53 % случаев возбудителем острого обструктивного бронхита являлась бактериальная микрофлора, среди которой ведущее место занимали Streptococcus pneumoniaе (43,5 %) и Haemophilus influenzae (33,0 %). Проведенный анализ антибиотикограмм показал, что наибольшую чувствительность данные микроорганизмы проявляли по отношению к цефалоспоринам III поколения (100 %). По результатам полученных данных обоснована целесообразность применения цефподоксима проксетила в качестве стартового антибактериального препарата в терапии острого обструктивного бронхита у детей раннего возраста.
Substantiation antibacterial therapy tactics in children with acute bacterial obstructive bronchitis
Обоснование тактики антибактериальной терапии у детей, больных острым обструктивным бронхитом бактериального генеза
Keywords: гострий обструктивний бронхіт; діти раннього віку; Streptococcus pneumoniaе; Haemophilus influenzae; цефподоксиму проксетил; acute obstructive bronchitis; infants; Streptococcus pneumoniaе; Haemophilus influenzae; cephpodoxime proxetil; острый обструктивный бронхит; дети раннего возраста; Streptococcus pneumoniaе; Haemophilus influenzaе; цефподоксима