Імунопатогенетичні особливості реалізації функціонування вродженого імунітету в дітей зі стоматологічною та інвалідизуючою соматичною патологією - Гавриленко, Марина Аркадіївна; Шумна, Таміла Євгенівна; Шумная, Т. Е.; Havrylenko, М. A.; Shumna, T. Ye. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Мета роботи – вивчити імунопатогенетичні механізми реалізації функціонування вродженого імунітету в дітей зі сто¬матологічною та інвалідизуючою соматичною патологією. Матеріали та методи. Загальне стоматологічне обстеження пройшли 416 дітей з інвалідністю, які мали і стоматологічну патологію, віком від 2 до 18 років. І групу спостереження утворили 98 дітей із хворобами ЦНС, ІІ групу – 150 дітей із хворобами крові; ІІІ групу – 70 дітей із хворобами органів дихання; IV – 98 дітей із розладами психіки, а V (контрольну) групу – 50 дітей без соматичної інвалідизувальної патології. В обстежених дітей, за рекомендаціями Dental Health Foundation, враховували вікові періоди розвитку зубів, співвідносили з основними етапами дитинства та критичними періодами становлення імунної системи: вік тимчасового прикусу (від 2 до 5 років), змінного прикусу (від 6 до 10 років), постійного прикусу (від 11 до 18 років). В обстежених використали методи дослідження: клініко-лабораторні (для вивчення стану твердих тканин зубів, тканин пародонта, гігієни порожнини рота), фотоколориметричний (для дослідження рівня лізоциму), імуноферментний (для визначення секреторного імуноглобуліну А – sIg A). Мікробіологічне дослідження зубного нальоту та молекулярно-генетичний аналіз (для визначення експресії матричної РНК толл-подібних (мРНК Toll-like) рецепторів (TLR) 2 і 4 типу, ядерного фактора кВ (NF-κB) і прозапальних інтерлейкінів (IЛ-1β і IЛ-17А)) здійснені в 93 дітей з особливими потребами та карієсом і хронічним катаральним гингівітом і 25 соматично здорових дітей. Для визначення рівня експресії використовували ампліфікатор CFX96™Real-Time PCR Detection Systems (Bio-Rad, США). Специфічні пари праймерів для аналізу досліджуваних і референсного генів підібрані за допомогою програмного за¬безпечення Primer-BLAST (NIH, США) та виготовлені фірмою Metabion (ФРН). Статистичне опрацювання виконали з застосуванням пакета ліцензійної програми Statistica for Windows 13 (StatSoft Inc., № JPZ804I382130ARCN10-J). Для всіх видів аналізу використовували рівень статистичної значущості р < 0,05, при якому відмінності вважали вірогідними. Цель работы – изучить иммунопатогенетические механизмы реализации функционирования врожденного иммунитета у детей со стоматологической и инвалидизирующих соматической патологией. Материалы и методы. Общее стоматологическое обследование прошли 416 детей с инвалидностью, которые имели и стоматологическую патологию, в возрасте от 2 до 18 лет. Так, I группу наблюдения составили 98 детей с болезнями ЦНС, II группу – 150 детей с болезнями крови, III группу – 70 детей с болезнями органов дыхания; IV – 98 детей с расстройствами психики, V контрольную группу составили 50 детей без соматической инвалидизирующей патологии. У обследованных детей, по рекомендациям Dental Health Foundation, учитывали возрастные периоды развития зубов, соотносили с основными этапами детства и критическими периодами становления иммунной системы: возраст времен-ного прикуса (от 2 до 5 лет), сменного прикуса (с 6 до 10 лет), постоянного прикуса (с 11 до 18 лет). При обследовании использованы методы исследования: клинико-лабораторные (для изучения состояния твердых тканей зубов, тканей пародонта, гигиены полости рта); фотоколориметрический (для исследования уровня лизоцима), иммуноферментный (секреторного иммуноглобулина А – sIg A). Микробиологическое исследование зубного налета и молекулярно-гене¬тический анализ (для определения экспрессии матричной РНК толл-подобных (мРНК Toll-like) рецепторов (TLR) 2 и 4 типа, ядерного фактора кВ (NF-κB) и провоспалительных интерлейкинов (ИЛ-1β и IЛ- 17А)) проведены в 93 детей с особыми потребностями и кариесом и хроническим катаральным гингивитом и 25 соматически здоровых детей. Для определения уровня экспрессии использовали амплификатор CFX96 ™ Real-Time PCR Detection Systems (Bio-Rad, США). Специфические пары праймеров для анализа исследуемых и референсного генов подобраны с помощью программного обеспечения Primer-BLAST (NIH, США) и изготовленные фирмой Metabion (ФРГ). Статистическую обработку проводили с применением пакета лицензионной программы Statistica for Windows 13 (StatSoft Inc., № JPZ804I382130ARCN10-J). Для всех видов анализа использовали уровень статистической значимости р < 0,05, при котором различия считали достоверными. dental and disabling somatic pathology. Materials and methods. General dental examination was conducted in 416 children with disabilities, who had a dental pa¬thology, aged from 2 to 18 years. Thus, group I of observation were 98 children with CNS diseases, group II – 150 children with blood diseases; group III – 70 children with respiratory diseases; IV – 98 children with mental disorders, and the control group V were 50 children without somatic invalidating pathology. In the examined children, according to Dental Health Foun¬dation recommendations, we took into account age periods of development of teeth, which correlated with the main stages of childhood and the critical periods of the formation of the immune system: the age of temporary bite (from 2 to 5 years), changing bite (from 6 to 10 years), permanent bite (from 11 to 18 years old). In examined children the following methods of research were used: clinical and laboratory – for studying the state of solid teeth tissues, periodontal tissues, oral hygiene; photocolorimetric – to study the level of lysozyme, enzyme-linked immunosorbent assay – secretory immunoglobulin A (sIg A). Microbiological study of plaque and molecular genetics – to determine the expression of the Toll-like receptor (TLR) type 2 and type 4, the nuclear factor kB (NF-κB) and proinflammatory interleukins (IL-1β and IL- 17A) were carried out in 93 children with special needs and caries and chronic catarrhal gingivitis and 25 somatically healthy children. The CFX96 ™ Real-Time PCR Detection Systems (Bio-Rad, USA) amplifier was used to determine the expression level. Specific pairs of primers for analysis of the studied and reference genes were selected using the software Primer-BLAST (NIH, USA) and manufactured by Metabion (Germany). Statistical processing was carried out using the package of the licensed program Statistica for Windows 13 (StatSoft Inc., No. JPZ804I382130ARCN10-J). For all types of analysis, the level of statistical significance P < 0.05was used, at which differences were considered reliable
Иммунопатогенетические особенности реализации функционирования врожденного иммунитета у детей со стоматологической и инвалидизирующей соматической патологией
Immunopathogenetic features of the functioning realization of congenital immunity in children with dental and disabling somatic pathology
Keywords: експресія генів; толл-подібні рецептори 2 типу; толл-подібні рецептори 4 типу; нуклеарний фактор кВ; матрична РНК; інтерлейкін 1β; інтерлейкін 17A; діти з інвалідністю; экспрессия генов; толл-подобные рецепторы 2 типа; толл-подобные рецепторы 4 типа; нуклеарный фактор кВ; матричная РНК; интерлейкин 1β; интерлейкин 17A; дети с инвалидностью; gene expression; toll-4 receptor; toll-like receptor 2; matrix RNA; interleukin-1β; nterleukin-17A; disabiled children