Розробка складу й технології м’яких лікарських засобів антигіпертензівної й антиангінальної дії з дилтіаземом - Кучина, Лариса Костянтинівна; Kuchyna, L. K. (Запорізький державний медичний університет, 2016)
Дисертація присвячена розробці науково обґрунтованих складів і технологій виготовлення м’яких аплікаційних лікарських засобів з дилтіаземом для трансмукозного застосування. На підставі комплексних досліджень науково обґрунтовані й експериментально підтверджені склади і технології ректальних супозиторіїв на ліпофільній основі і гелю назального на основі метилцелюлозного гліцерогелю з дилтіаземом для терапії артеріальної гіпертензії, стабільної і нестабільної стенокардії, суправентрикулярної тахікардії. На створені м’які аплікаційні лікарські засоби з дилтіаземом розроблена та затверджена нормативна документація для екстемпорального виготовлення. Thesis is devoted to development of scientifically substantiated compositions and manufacturing technology of semisolid application medications with diltiazem for transmucosal administration. On the basis of complex researches optimal compositions and technologies of the rectal suppositories on lipophylic base and nasal gel on the methylcellulose glycerogel base for the therapy of an arterial hypertension, stable and unstable angina, supraventricular tachycardia were scientifically substantiated and experimentally confirmed. Regulatory documentation for the extemporaneous compounding on the created semisolid application medicines with diltiazem was developed and approved.
Keywords: технологія; дилтіазем; м’які аплікаційні лікарські засоби; антигіпертензивна; антиангінальна; кардіопротекторна дія; технология; дилтиазем; мягкие аппликационные лекарственные средства; антигипертензивное; антиангинальное; кардиопротекторное действие; technology; diltiazem; semisolid application medications; antihypertensive; antianginalive; cardioprotective action