Стан системи оксиду азоту у пацієнтів з ВІЛ/СНІД-асоційованим туберкульозом, хворих на туберкульоз, ВІЛ/СНІД - Ясінський, Роман Миколайович (Запорізький державний медичний університет, 2011)
Визначали стан системи оксиду азоту за рівнем нітритів і L-аргініну в крові. Встановлено тенденцію до зростання рівня оксиду азоту та зниження L-аргініну у хворих на ВІЛ/СНІД, а також активації системи оксиду азоту у пацієнтів з ВІЛ/СНІД-асоційованим туберкульозом у процесі стандартного режиму лікування. Определяли состояние системы оксида азота по уровню нитритов и L-аргинина в крови. Обнаружена тенденция к росту уровня оксида азота и снижения L-аргинина у больных ВИЧ/СПИДом, а также активации системы оксида азота у пациентов с ВИЧ/СПИД-ассоциированным туберкулезом в процессе стандартного режима лечения. The state of nitric oxide system was determined by levels of nitrite and L-arginine in blood. A tendency to increase of the levels of nitric oxide and decrease of L-arginine in patients with HIV/AIDS, and the activation of nitric oxide system in patients with HIV/AIDS-associated tuberculosis in the course of standard treatment was observed.
Keywords: оксид азоту; L-аргінін; ВІЛ/СНІД-асоційований туберкульоз; оксид азота; L-аргинин; ВИЧ/СПИД-ассоциированный туберкулез; nitric oxide; L-arginine; HIV/AIDS-associated tuberculosis