Особливості формування функціональних можливостей вегетативної нервової системи у дітей що народились передчасно - Боярська, Людмила Миколаївна; Іванова, Катерина Олексіївна; Кравець, Людмила Володимирівна; Boiarska, L. M.; Kravets, L. V.; Ivanova, K. O. (УМСА, 2018)
Дослідили особливості варіабельності серцевого ритму (ВСР) у дітей народжених передчасно. Визначили, що для дітей народжених передчасно притаманне симпатичне переважання та пригнічення парасимпатичної активності ВНС з перенапруженням адаптаційних можливостей протягом доби, про що свідчить зниження показників SDNNі та rMSSD та збільшення стрес-індексу. Також спостерігалось збільшення вагосимпатичного співвідношення протягом доби (LF / HF 3,9±0,2 в денні години та 4,1±1,3 в нічні години) та зниження ТР в 2 рази в основній групі порівняно з контрольною групою, що також відображає зниження парасимпатичного тонусу (р<0,05). У більшості дітей народжених передчасно у вихідному вегетативному тонусі протягом доби переважала помірна симпатікотонія, а у близько 20% дітей народжених передчасно – виражена симпатікотонія (р<0,05). В динаміці при катамнестичному спостереженні зберігалось превалювання симпатичної ланки ВНС.
Peculiarities of the autonomic nervous system functional capabilities development in prematurely born children
Keywords: діти народжені передчасно; варіабельність серцевого ритму; адаптація; вегетативна нервова система; premature infants; cardiac rhythm variability; adaptation; autonomic nervous system