Дослідження застосування похідних 1,2,4-триазолу у складі м’яких лікарських засобів із протигрибковою активністю бібліометричним методом - Притула, Р. Л.; Бушуєва, Інна Володимирівна; Малюгіна, Олена Олександрівна; Парченко, Володимир Володимирович; Prytula, R. L.; Bushueva, I. V.; Maliuhina, O. O.; Parchenko, V. V. (My University, 2025)
Грибкові інфекції шкіри становлять понад 40% усіх дерматологічних захворювань і є однією з основних проблем сучасної дерматології. Це створює нагальну потребу в розробленні нових протигрибкових речовин, інноваційних лікарських препаратів і вдосконаленні існуючих лікарських форм, зокрема кремів для топічного застосування. Для оперативного пошуку та систематизації наукової інформації застосовують бібліометричний аналіз, який базується на ключових поняттях, що визначають предмет та перспективні напрями наукових пошуків дослідження. Метою дослідження стало здійснення комплексного бібліометричного аналізу наукової літератури для визначення перспективних напрямів розроблення інноваційних протигрибкових лікарських препаратів на основі похідних 1,2,4-триазолу для лікування мікозів стоп. Дослідження виконано у базі даних PubMed. Для формування запитів використано ключові слова: «мікоз стоп», «протигрибкова активність», «дерматологічне топічне застосування», «похідні 1,2,4-триазолу», «крем». Бібліометричні карти взаємозв’язків ключових слів створено за допомогою програми VOSviewer. Аналіз ключових слів уможливив формування запитів, які охоплюють публікації про протигрибкові засоби для топічного застосування в дерматології, зокрема для лікування мікозів стоп. За допомогою VOSviewer отримано бібліометричні карти для запитів «((Foot) OR (Feet)) AND (mycosis) AND (Topical Use) AND (triazole))» та «((Foot) OR (Feet)) AND (mycosis) AND ((Topical Use) OR (cutaneous)) AND (triazole))», проіндексованих у PubMed за періоди 1991–2024 рр. та 2014–2024 рр. Установлено, що переважають публікації в категоріях клінічних досліджень, рандомізованих контрольованих і мультицентрових досліджень, оглядів і підтримуваних досліджень. Для запиту «((Foot) OR (Feet)) AND (mycosis) AND ((Topical Use) OR (cutaneous)) AND (triazole)» у 2014–2024 рр. характерна значна кількість звітів про клінічні випадки. Із 1991 по 2016 рр. кількість публікацій стабільно зростала, але з 2017 р. спостерігається суттєве зниження їх кількості, що може свідчити про зменшення дослідницького інтересу до цієї теми. Обмежена кількість нових публікацій у базі PubMed за останні роки вказує на дефіцит сучасних даних і перспективність подальших досліджень у напрямі створення м’якої лікарської форми – крему на основі похідних 1,2,4-триазолу для ефективного лікування мікозів стоп. Fungal skin infections make up more than 40% of all dermatological diseases and are one of the main problems of modern dermatology. This creates an urgent need for the development of new antifungal substances, innovative drugs and the improvement of existing dosage forms, in particular creams for topical use. For the prompt search and systematization of scientific information, a bibliometric analysis is used, which is based on key concepts that define the subject and perspective directions of scientific research. The purpose of the study was to carry out a comprehensive bibliometric analysis of scientific literature to determine the prospective directions of development of innovative antifungal drugs on the basis of 1,2,4-triazole derivatives for the treatment of mycosis of the foot. The study is performed in the PubMed database. Keywords were used to form requests: «Feet mycosis», «Antifungal activity», «Dermatological topical use», «1,2,4-triazolederivatives», «Cream». Bibliometric keyword relationships are created using VOSviewer. The analysis of keywords made it possible to form requests that cover publications on antifungal agents for topical use in dermatology, in particular for the treatment of foot mycoses. Using VOSviewer, bibliometric cards for queries are obtained «(Triazole)», indexed in PubMed for periods 1991–2024 and 2014–2024. It is established that publications prevail in categories of clinical studies, randomized controlled and multicenter research, reviews and supported research. For the request «((Foot) OR (Feet)) AND (mycosis) AND (Topical Use) AND (triazole))» and «((Foot) OR (Feet)) AND (mycosis) AND ((Topical Use) OR (cutaneous)) AND (triazole))» in 2014–2024 is characterized by a significant number of clinical cases. From 1991 to 2016, the number of publications increased steadily, but from 2017 there is a significant decrease in their number, which may indicate a decrease in research interest in this topic. The limited number of new publications in the PubMed database in recent years indicates a shortage of modern data and the prospect of further research in the direction of creating a soft dosage form - a cream based on 1,2,4-triazole derivatives for effective treatment of foot mycosis.
Study of the use of 1,2,4-triazole derivatives in soft medicines with antifungal activity by bibliometric method
Keywords: бібліометричний аналіз; похідні 1,2,4-триазолу; пошук; інноваційні лікарські засоби; мікоз стоп; фармацевтична допомога; крем; кластеризація; bibliometric analysis; 1,2,4-triazole derivatives; search; innovative drugs; athletes foot; pharmaceutical care; cream; clustering