Immunohistochemical characteristics of inducible nitric oxide synthase and estrogen receptors alpha expression in patients with keratoderma climactericum - Makurina, H. I.; Tertyshnyi, S. I.; Siusiuka, V. H.; Veretelnyk, O. V.; Synakh, O. K.; Макуріна, Галина Іванівна; Тертишний, Сергій Ігорович; Сюсюка, Володимир Григорович; Веретельник, Олександр Володимирович; Синах, О. К. (Запорізький державний медичний університет, 2022)
Aim. To examine the characteristics of immunohistochemical expression of inducible nitric oxide synthase and estrogen receptors alpha in patients with keratoderma climactericum compared to postmenopausal women with clinically intact skin, to reveal possible correlation between these markers’ expression levels and pathomorphogenesis of menopausal keratoderma. Materials and methods. The pathomorphological and immunohistochemical analysis was performed on the biopsy material of 22 patients with keratoderma climactericum, who constituted the study group, and on the autopsy material from 32 women in a postmenopausal period without any signs of climacteric keratoderma, who were considered as a control group. Results. A significant difference was found in the area and intensity of inducible nitric oxide synthase expression between the study group diagnosed with keratoderma climactericum and the control group with unaffected skin, with increasing expression parameters among patients with keratoderma. A significant difference was also observed in the area and intensity of estrogen receptors alpha expression between the study and the control group, this time with increasing expression parameters among the control group. Conclusions. Patients with keratoderma climactericum demonstrate statistically significantly higher levels of nuclear and cytoplasmatic expression of inducible nitric oxide synthase in epidermal and dermal cells than individuals from the control group, which may indicate acute inflammation as a part of climacteric keratoderma pathogenesis. The area and intensity of estrogen receptors alpha expression in material from patients diagnosed with menopausal keratoderma are lower than in the material from the control group, which demonstrates a correlation between estrogen-deficient state in postmenopausal period and the development of skin changes in women with keratoderma climactericum. Мета роботи – вивчити особливості імуногістохімічної експресії індуцибельної синтази оксиду азоту та рецепторів естрогену альфа в пацієнтів із клімактеричною кератодермією порівняно з жінками в постменопаузі з клінічно інтактною шкірою, виявити можливу кореляцію між рівнями експресії цих маркерів і патоморфогенезом менопаузальної кератодермії. Матеріали та методи. Патоморфологічний та імуногістохімічний аналіз здійснили на біопсійному матеріалі 22 пацієнток із клімактеричною кератодермією (група дослідження) та на аутопсійному матеріалі 32 жінок у постменопаузальному періоді без ознак клімактеричної кератодермії (контрольна група). Результати. Виявили значущу різницю за площею та інтенсивністю експресії індуцибельної синтази оксиду азоту між групою дослідження (з діагнозом клімактерична кератодермія) та контрольною групою (з неураженою шкірою) зі збільшенням параметрів експресії в пацієнтів із кератодермією. Суттєву різницю також визначили за площею та інтенсивністю експресії рецепторів естрогену альфа між групою дослідження та контрольною з підвищенням параметрів експресії в препаратах від обстежених без ознак клімактеричної кератодермії. Висновки. У пацієнтів із клімактеричною кератодермією виявили статистично вірогідно вищі рівні ядерної та цитоплазматичної експресії індуцибельної синтази оксиду азоту в епідермальних і дермальних клітинах, ніж в осіб контрольної групи. Це може вказувати на запалення як частину патогенезу клімактеричної кератодермії. Площа й інтенсивність експресії рецепторів естрогену альфа в шкірі пацієнток із менопаузальною кератодермією менші, ніж в осіб контрольної групи; це показує кореляцію між естроген-дефіцитним станом у постменопаузі та розвитком шкірних змін у жінок із клімактеричною кератодермією.
Імуногістохімічна характеристика експресії індуцибельної синтази оксиду азоту та альфа-рецепторів естрогену в пацієнтів із клімактеричною кератодермією
Makurina H. I. - ORCID ID: 0000-0002-3293-2748; Tertyshnyi S. I. - ORCID ID: 0000-0003-3856-4234; Siusiuka V. H. - ORCID ID: 0000-0002-3183-4556; Veretelnyk O. V. - ORCID ID: 0000-0003-2433-717Х; Synakh O. K. - ORCID ID: 0000-0002-6626-7723.
Keywords: palmoplantar keratoderma; climacteric; inducible nitric oxide synthase; estrogen receptor alpha; pathomorphological and immunochemical studies; долонно-підошовна кератодермія; клімактерій; індуцибельна синтаза оксиду азоту; альфа- рецептори естрогену; патоморфологічне та імунохімічне дослідження