Ідентифікація та аналіз експресії генів, що беруть участь у передачі сигналів інсуліну за умов розвитку експериментального цукрового діабету 2 типу - Іваненко, Тарас Васильович; Винокурова А. В.; Ivanenko, Т. V.; Vynokurova, А. V. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2024)
Мета роботи – визначення та аналіз панелі генів, що беруть участь у передачі сигналів інсуліну, за умов розвитку експериментального цукрового діабету 2 типу. Матеріали і методи. Аналіз експресії генів, що беруть участь у передачі сигналів інсуліну, здійснили за допомогою методу полімеразної ланцюгової реакції зі зворотною транскрипцією в режимі реального часу CFX-96 Touch ™ (Bio-Rad, США) за допомогою набору RT2Profiler™ PCR Array Rat Diabetes (QIAGEN, Німеччина). Результати. За результатами дослідження, активність генів, що беруть участь у передачі сигналів інсуліну, можна розподілити так: гени з низькою експресією порівняно з контрольною групою тварин, де ΔΔCт <30 (Akt2; Mapk14; Pik3r1); гени, у яких не виявлено достовірних змін у зразках щодо контрольної групи (Irs1; Irs2;Pik3cd); гени з високою та невизначеною експресією порівняно з контрольною групою не виявлені. The aim of the study is to identify and analyze a panel of genes, involved in insulin signals transmission in the development of experimental type 2 diabetes mellitus. Materials and methods. The analysis of gene expression involved in insulin signal transmission was conducted using real-time reverse transcription-polymerase chain reaction (RT-qPCR) on the CFX-96 Touch™ system (Bio-Rad, USA). The RT2Profiler™ PCR Array Rat Diabetes kit (QIAGEN, Germany) was employed for this purpose. Results. Based on the study results, the activity of the genes involved in insulin signal transmission can be categorized as follows: genes with low expression compared to the control group of animals, where ΔΔCt <30 (Akt2, Mapk14, Pik3r1); genes in which no significant changes were detected in the samples compared to the control group (Irs1, Irs2, Pik3cd); no genes with high expression were observed compared to the control group.
Identification and analysis of the expression of genes, involved in insulin signals transmission in the development of experimental type 2 diabetes mellitus
Іваненко Т. В. - ORCID ID: 0000-0001-6617-5178; Винокурова А. В. - ORCID ID: 0009-0008-5380-6071.
Keywords: підшлункова залоза; цукровий діабет; гени; інсулін; лабораторна діагностика; pancreas; diabetes mellitus; genes; insulin; laboratory diagnostics