Реалізація гуманістичних технологій в освіті як відповідь на виклики часу - Утюж, Ірина Геннадіївна; Спиця, Наталя Валеріївна (My University, 2017)
В статті досліджуються актуальні проблеми сучасної вищої освіти яка зазнає великих трансформацій пов’язаних із глобальною технізацією всіх галузей буття сучасної людини. Дегуманізація сучасного світу робить новий виклик викладачам гуманітарних та філософських дисциплін, коли виникає актуальна потреба знову нагадати суспільству, як глобальному, так і вітчизняному про місце гуманітарних наук у сучасному житті. Адже без їх регуляторної, в суспільному значенні, ролі дегуманізація досягне точки неповернення. Особливість статті виражена в прийнятті методологічної дуальності яка стала можливою у філософській традиції постмодернізму , коли однаково корисними можуть виявитись екзистенціальна та прагматична, позитивістка та феноменологічна методологічні бази. Наукова новизна статті полягає у тому, що на прикладі Запорізького державного медичного університету демонструється практична реальність введення нових технологій у вищу освіту та формування на їх базі життєво необхідних для повноцінного розвитку суспільства гуманістичних технологій, які стають механізмами трансформації недоліків інновацій вищої системи освіти у переваги.
Keywords: дегуманізація; технологізація; технології; практико-орієнтована освіта